![]() |
|
Medicinske sestre-tehničari u Americi - NURSES IN USA
U par navrata do sada su postavljana pitanja vezana za rad u americkom zdravstvenom sistemu. Kako smo do sada uglavnom na sva ta pitanja odgovarali u razlicitim temama, verovatno ce sledeci sazetak imati dosta korisnih informacija za one koji se opredele da se okusaju kao medicinske sestre-tehnicari (NURSES) u Sjedinjenim Americkom Drzavama.
U samom startu treba znati da se exYU diploma medicinske sestre-tehnicara sa zavrsenom srednjom skolom u USA ne priznaje iz prostog razloga sto je bilo koja srednja skola sa exYU prostora u USA ekvivalent obicnoj "High School" i taj nivo obrazovanja ovde nije dovoljan da bi neko ko je bio tehnicar u bilo kojoj exYU republici mogao to biti i ovde. U USA je srednja skola tipa nasih gimnazija - ne dobija se nikakvo zvanje. Ukoliko zelite da dodjete do nekog zvanja, potrebno je ici dodatno u skolu sto vazi i za medicinske sestre. Isto tako, treba imati u vidu da medicinske sestre u USA imaju mnogo siri opseg rada (scope) i sestrinske komore (Nursing Boards) imaju toliko jak lobi da su dosli do tog nivoa da su sestre sa odredjenim nivoom obrazovanja izjednacene sa lekarima opste prakse. Stoga i ne treba da cudi potreba za dodatnim skolovanjem nakon srednje skole. Amerikancima je prosto nepojmljivo da se bilo gde u svetu (kao na primer u Srbiji) sestra-tehnicar postaje sa samo srednjom skolom (svi me gledaju belo kad im kazem da je kod nas sestra osoba sa zavrsenom samo srednjom skolom). Na exYU prostorima ne postoje skole koje proizvode BSN, MSN, NP i DNP kadrove. Hijerarhija u sestrinskom sistemu ide sledecim redosledom: CNA - Certified Nurse Aide LPN - Licensed Practical Nurse (LVN - Licensed Vocational Nurse je ekvivalent u CA i TX) RN-ADN - Registered Nurse - Associate Degree RN-BSN - Registered Nurse - Bachelor of Science in Nursing RN-MSN - Registered Nurse - Master of Science in Nursing NP - Nurse Practitioner DNP - Doctor of Nursing Practice CNA - Certified Nurse Aide je ekvivalent naseg bolnicara s tim sto u odredjenim ustanovama i pod odredjenim uslovima CNA vadi krv i radi EKG ukoliko prodje dodatni trening i dobije sertifikat za CPT (Certified Phlebotomy Technician) i CET (Certified EKG Technician). U nekim ustanovama se ovaj kadar zove i PCT (Patient Care Technician). Treba imati u vidu da je CNA unlicensed assistive personel i da ni u jednoj americkoj drzavi CNA nije ovlascen da deli terapiju. CNA skole (kursevi) traju od 4-8 nedelja, kostaju u proseku oko $700. CNA je jako lose placeno zanimanje. U CHGO se satnice krecu od $8.25 - $12 u proseku sto nikako nije dovoljno za egzistenciju. Jedina dobra stvar je sto sestre-tehnicari sa exYU prostora imaju mogucnost da kao ekvivalent u USA dobiju CNA sertifikat (u IL definitivno, nisam siguran kako to ide u drugim drzavama) i u drzavi IL uslov da bi se islo na sledeci nivo - LPN ili RN je posedovanje ovog sertifikata. LPN (LVN u Teksasu i Kaliforniji) - Licensed Practical (Vocational) Nurse se postaje uz dodatnih 18-24 meseci skolovanja. Sam kurs traje oko godinu dana ali da bi se uopste ispunio uslov da se udje u program potrebno je poloziti odredjeni broj uslovnih predmeta - college level courses. To zavisi od skole do skole. Recimo da u proseku treba minimum 6 meseci u privatnim skolama i oko godinu dana u drzavnm (Community College) kako bi se ispolagali predmeti koji su uslov da bi se uopste konkurisalo za nursing program. U mojoj skoli npr (Vocational School) traze CNA, i College Level Courses - Medicinsku terminologiju, Anatomiju sa fiziologijom, Farmakologiju, College Level Matematiku i English 101. Do ovog zanimanja se dolazi ili u Community koledzima (za nas imigrante skoro nemoguca misija jer su liste cekanja ogromne i potrebno je imati sve ocene A iz uslovnoh predmeta da bi se uslo u program) ili u privatnim strucnim skolama - Vocational Schools. Za ovaj tip skola minimum koji je potrebno odvojiti kako bi se zavrsili svi uslovni predmeti i program je nekih $18.000 u CHGO (ovo vazi za privatne - Vocational Schools). Nakon uspesnog zavrsetka programa izlazi se na drzavni ispit - NCLEX-PN (National Council Licensure Examination for Practical Nurses). LPN u Cikagu retko gde pocinje sa platom manjom od $21 na sat. Jedina losa strana je sto je trend takav da LPNs poslove nalaze samo po LTC (Long Term Care - starackim domovima i rehabilitacionim centrima - Nursing Homes & Rehabilitation Centers). Ameri uglavnom to izbegavaju pa je po ustanovama ovog tipa uglavnom imigrantski kadar. Dobra stvar je sto posla ima toliko da se nalazi u danu. LPN na primer nema pravo da daje intravensku terapiju (IV) mada uz kurs od 8h se dobija IV sertifikat pa se i ta "manjkavost" ovog kadra premosti. Licenenciranje se ne vrsi na federalnom nivou (to vazi za sve kadrove - i LPN i RN) vec na drzavnom pa ako se selite u drugu drzavu potrebno je izvrsiti "Endorsement" tj. reciprocitet licence kako biste bili podobni za rad u drugoj drzavi. RN - ADN - Associate Degree Registered Nurse je ekvivalent nase strukovne medicinske sestre tehnicara (nekadasnja visa medicinska sestra-tehnicar). Do ovog zvanja se uglavnom dolazi skolovanjem u Community koledzima mada ima i privatnih skola koje skoluju ovaj kadar. Pozitivna stvar je sto postoji jako puno skola koje nude "LPN-to-RN bridge program" - dodatno skolovanje koje LPN sestre dovode do zvanja RN (dosta fleksibilnih online programa koji se mogu zavrsiti cak i za $7.000). Nakon zavrsetka programa ponovo se polaze drzavni ispit - NCLEX-RN. RN imaju mnogo vece mogucnosti u smislu zaposlenja jer nisu ogranicene na LTC (staracke domove) i retko gde su placene ispod $25 na sat. Po bolnicama ta cifra u startu krece oko $30 na sat mada za zaposlenje u bolnici treba dobra preporuka (citaj veza). RN - BSN - Bachelor of Science in Nursing je RN sa fakultetom koji traje 4 godine. Postoji mogucnost da se posle srednje skole odmah krene na univerzitet za BSN mada se vecina ljudi opredeljuje za Step-by-Step varijante jer je dosta programa koji se mogu odraditi online. Isto tako, ukoliko neko zeli da odmah startuje sa skolom za BSN, treba da ima u vidu da je ta opcija izuzetno skupa - oko $15.000 po godini (minimum). Sto se tice obima posla nema skoro nikakve razlike izmedju ADN i BSN RN. Na dosta mesta nema cak nikakve razlike u plati, ali vam BSN daje mogucnost za dalje usavrsavanje. ADN-to-BSN programi u proseku traju od 1.5-2 godine i dosta ih je u online formatu. RN - MSN - Master of Science in Nursing. Ovaj tip obrazovanja je sestrinska specijalizacija. Ima "xyz" opcija mada su najtrazeniji NP - Nurse Practitioners, CRNA (Certified Registered Nurse Anesthetist) i CNM (Certified Nurse Midwife). Ova poslednja tri podrazumevaju dodatno skolovanje u trajanju od 2.5-3 godine. NP - Nurse Practitioner je sestra-tehnicar koja ima gotovo ista ovlascenja i mogucnosti kao lekari opste prakse - dijagnostikuje, leci i prepisuje terapiju - bukvalno isto kao i nasi lekari u domu zdravlja. U nekim drzavama NP ima mogucnost da cak otvori i sopstvenu ordinaciju, mada u vecini slucajeva NP rade po vecim zdravstvenim centrima primarne zastite. Wallgreens i CVS klinike npr. uposljavaju gotovo iskljucivo NP jer ih placaju manje nego lekare, a rade isti posao kao lekari opste prakse. NP u proseku zaradjuju $60 na sat i imaju jako dobre mogucnosti za zaposlenje. DNP - Doctor of Nursing Practice - da li ste ikada culi za ovo? Doktor-sestra :-) Toliko o tome koliko je jak lobi da su uspeli da se izbore da budu ravnopravni sa MD (Medical Doctors) i DO (Doctor of Osteopathic Medicine). NP uz par dodatnih kurseva dobija titulu DNP. Kada saberete broj godina provedenih da bi se postalo DNP, odmah vam i bude jasno zasto je ovo zanimanje izjednaceno sa MD (DNP ima vise godina obrazovanja nego nasi lekari opste prakse) Ko god ovo procita moze da zakljuci zbog cega nase srednje sestre nemaju mogucnost "nostrifikacije". Do zvanja NURSE se u USA ne dolazi ni malo lako te je stoga ovo zanimanje jako cenjeno i odlicno placeno :-) |
БРАВО!
Браво за све наведене информације у посту! То се тражи на овом форуму!
:bravo::bravo::bravo::bravo::bravo: |
Magelane :bravo:,hvala na ulozenom trudu i vremenu
napisao si odlican post:doctor: |
Pozdrav svima.
Dali mozete mi reci kako se prihvataju strukovne medicinske sestre - tehnicari u USA? Na netu sam procitao da po zavrsetku Visoke strukovne medicinske skole u Srbiji se tece zvanje Bachelor 1st step. E sad kako se to prihvata??? I jos jedno pitanje....Procitao sam da nije potrebno da se uradi nostrifikacija diplome vec je dosta ako se uradi evaluacija, i po tome se rangira diploma... Unapred vam hvala na odgovor :) |
Strukovna medicinska sestra-tehnicar nakon izvrsene evaluacije je ekvivalent americkoj ADN - RN (Associate Degree Registered Nurse). To sto oni u Srbiji izmisljaju naziv Bachelor 1st step je cista "sarena laza" koja nikako nije ekvivalent amerikoj BSN - RN. Situacija je takva da plan i program visokih strukovnih medicinskih skola u Srbiji manjka sa predmetima opsteg obrazovanja (college level subjects) i to je potrebno nadodati dodatnim skolovanjem u USA kako bi se dostigao ekvivalent americke Bachelor RN.
Nakon izvrsene evaluacije i polozenog TOEFL-a, ukoliko su ispunjeni kriterijumi, CGFNS izdaje dozvolu (permit) za izlazak na drzavni ispit NCLEX-RN. Taj proces ume da potraje, a kako je od 2008 promenjen zakon vezan za "uvoz" sestara ("visa retrogression"), exYU diploma strukovne medicinske sestre-tehnicara ti moze znaciti samo ako vec imas zelenu kartu. U suprotnom, ne ispunjavas uslove za H1B vizu i samim tim ti je ulazak tim putem u USA preprecen. Ranije je to prolazilo, ali posto su naprimali previse BSN kadra sa Filipina (cije su nursing diplome i programi identicni sa onima u USA), sad i kao BSN treba zesce da se iscimas da nadjes "petitioner-a" - sponzora (u ovom slucaju ustanovu) koji je voljan da ti sredjuje H1B. Ne sumnjam da je po kojekakvim zabitima to izvodljivo, ali tu se opet sreces sa cinjenicom da filipinci prvo ubacuju svoje pa tek onda ono sto pretekne za ostatak sveta. Za vise informacija sa ovom tematikom: http://www.cgfns.org/ http://allnurses.com/ |
Puno ti hvala na odgovor.
Evo ponovo postavljam pitanje.... prethodno nisam detaljno opisao kako sam postao med. tehnicar .... Pre svega posle osnovne skole sam zavrsi cetvorogodisnju srednju skolu i to elektrotehnicku (elektrotehnicar za racunare). Kada sam diplomirao upisao sam prekvalifikaciju... polozio brdo ispita i dobio diplomu med. tehnicar. Prosle godine sam upisao visoku strukovnu skolu....a sada polako upisujem 2. godinu. Jeste pitanje je to, dali ce mi nesto znaciti zavrsena redovna srednja skola i prekvalifikacija nesto ili mi ta opcija propada? A drugo pitanje je da sa evaluacijom diplome dali mogu naci posao ili moram uraditi nostrifikaciju? |
Znao sam da cu nesto zaboraviti....
Sad u junu pored Novog Sada u Temerinu se otvorio konkurs, tj kancelarija za mlade otvori konkurs za izvoz med sestre u USA. Oni ti pomazu oko svega znaci oko evaluacije diplome, oko snalazenje sponzora, NCLEX i TOEFL ispita i oko H1 B vize. Cak ce pokusati da NCLEX ispit bude organizovano u Beogradu u USA ambasadi (to jos ne znaju dal ce uspeti da srede). Evo link molimte pogledaj i napisi svoje misljenje... http://www.kzm-temerin.org/vesti/pos...ke-sestre.html HVALA!!!:) |
Jedino sto mogu da ti kazem je da posaljes CV i sacekas odgovor. Ne znam nikoga licno ko je odradio taj proces a da je pre toga zvanje strukovne medicinske sestre stekao u Srbiji.
Ja sam se u celu pricu oko "nursing-a" upustio tek po dolasku u USA jer jos uvek ne ispunjavam uslove da dobijem licencu stomatologa (ja sam u Srbiji zavrsio stomatoloski fakultet). Sve informacije koje imam vezane su za unutar US - kako to ide od spolja, nisam do tancina siguran jer, ponavljam, ne znam nikog ko je isao kroz proces "nostrifikacije". Ono sto je sigurno, to je da Beogradska Strukovna medicinska skola proizvodi kadar koji NIJE ekvivalent BSN-RN sto automatski znaci da ljudi koji iz te skole izadju nisu podobni za H1B vizu. Kako je sa ostalim skolama tog tipa po Srbiji - zaista ne znam. |
Kao sto je gore napisano, sa srednjom medicinskom eventualno mozes da postanes bolnicar nakon evaluacije. A to mozes tek kad dobijes zelenu kartu jer te niko nece sponzorisati za vizu za CNA.
Sve ostalo, bez NCLEX-a zaboravi. Pravila su jasno definisana i dok se ne polozi taj ispit - nema licence. A evaluacija diplome je samo jedan od koraka koji su neophodni da bi uopste dobio dozvolu da izadjes na NCLEX. Tek kad prilozis svu potrebnu neophodnu dokumentaciju (evaluacija, rezultati TOEFL-a itd) i dobijes zeleno svetlo da je to dovoljno, a onda se izdaje permit - dozvola za izlazak na ispit. Sa polozenim NCLEX-om se aplicira za licencu koja vazi na drzavnom nivou (nije federalna). |
Pozdrav svima,
Trudila sam se da sto detaljnije proucim teme, ali nisam uspela da nadjem informacije vezano za fizioterapeute. Ima dosta o medicinskim sestrama -tehnicarima, ali mene interesuje kako stoje stvari za fizioterapeute? Ja sam zavrsila srednju za fizioterapeuta i medicinski fakultet, pa me interesuje kakva je procedura za posao sa ovakvim kvalifikacijama? Svaka vrta informacije ce koristiti. Hvala unapred :book: |
Ne znam da li se priznaje nesto od tvoje skole ili ne, ne mogu da ti dam informaciju u vezi toga. Samo ti mogu reci sa sigurnoscu da je posao fizioterapeuta ovdje jako trazen, cijenjen i fino placen.
|
Physical Therapist
Srednja fizioterapeutska ti ne vrsi nikakav posao jer ovde ne postoje srednje strucne strucne skole i kad se uradi ekvivalent to je samo "HIGH SCHOOL" level... Eventualno bi sa visom fizio bila u boljem polozaju jer je onda izvodljivo doci do nivoa PT (Physical Therapist) uz dodatno sklovanje u trajanju od neke dve godine jer je ovde PT Master Level i potrebno je dopuniti kredite kako bi pe postigao uslov za ekvivalenciju, a onda od komore dobila dozvola za izlazak na drzavni ispit i licencijaturu...
Medicinski fakultet: - USMLE Step 1 - USMLE Step 2 - USMLE Step 3 Vec posle drugog koraka u vecini drzava postajes podoban da konkurises za "residency" mada se "match" sve teze i teze dobija jer americko trziste polako ostaje zasiceno lekarima... |
lab
Pozdrav svima na ovom jako interesantnom i korisnom forumu.Trebam pomoc u vidu nekih informacija,a vidim da imam sansi da ih ovde dobijem.Radi se o tome da sam zainteresovan za zivot i rad u USA,a po profesiji sam medicinski laborant.Koliko sam do sada shvatio moja srednja skola se uopste ne priznaje u USA,ali ajde da priupitam,mozda i nisam u pravu.Puno mi informacija treba,sta moze i kako moze,sta bi trebalo da se polaze,koje skole da se upisu.Problem su i finansije,o kolikim sumama se radi,da li je to cifra koja moze da se skupi radeci nesto drugo sa dvoje male dece i suprugom med.sestrom-istoricarem.Ako zadirem u druge teme,slobodno me opomenite.Nadam se sreci na lutriji,to nisam napisao.Unapred hvala i pozdrav za sve.
|
Na zalost, nijedno srednjoskolsko zanimanje iz zdravstvene struke nije od neke pomoci kada se pristigne ovamo.
Ono sto je sasvim izvodljivo jeste u vrlo brzom vremenskom roku postati CNA ili Pharmacy Tech i to recimo da ne kosta vise od $800 (ponaosob). O CNA zanimanju sam vec pisao u uvodnom delu. Pharmacy Tech se moze postati za 7 nedelja i ima posla po CVS-u i Walgreens-u i tu je pocetna plata negde oko $13-14/h. Svako dalje skolovanje kosta i tome treba razmisljati tek kad se malo stane na noge jer skolovanje za svako zanimanje koje u nekoj perspektivi donosi $20/h ili vise (ponavljam u zdravstvenoj struci) ne kosta ispod $15.000 (LPN, Ultrasound Tech, Medical Technologist...) |
lab
Citat:
|
Zdravstveno osiguranje za porodicu vam nece pokriti bolnica, vec morate placati, isto kao i za sebe. S obzirom da radite u bolnici, ocekivali bi da imate neke povoljnosti tu, ali znam neke koji su radili u bolnici i family plan placali skuplje nego ja u svojoj firmi.
Za plate laboranata, ca vam neko drugi odgovoriti. poz. |
http://www.indeed.com/salary/Medical-Technologist.html
Evo linka sa prosecnom zaradom za laborante (Medical Technologist). Skolovanje u zdravstvenoj struci se itekako isplati, a sto se tice zdravstvenog osiguranja, kao sto smo vec pisali u drugoj temi, to zavisi iskljucivo od poslodavca. Neke bolnice nude odlicne benefite (osiguranje), dok se kod nekih vise isplati placati individualno nego njihovo grupno. Dakle ne postoji sablon, niti pisano pravilo kao u Srbiji sto se tice osiguranja. |
Cao Magelan. Interesuje me da li imas neke informacije vezano za profesiju zubnog tehnicara,posto vidim da si zavrsio stomatologiju u Srbiji? Da li treba da se vrsi neko doskolovavanje tamo ili je dovoljno pokazati se u nekoj tehnici sta znas,jer to je ipak zanat. Sigurno da postoje neka odstupanja i razlike u metodama,ali krajnji produkt je isti.
Hvala ti na bilo kakvoj informaciji. |
Zubni tehnicar - Dental Lab Technician je (u zavisnosti od skole koja proizvodi doticni kadar) ili advanced certificate degree ili associate degree.
To znaci da ako si zubni tehnicar sa srednjom, moras dodatno u skolu jer svaka srednja strucna sprema, bez obzira na zanimanje, se tretira isto kao i zavrsena gimnazija jer se ovde do pomenutih zvanja dolazi iskljucivo dodatnim skolovanjem nakon srednje skole. Ukoliko si zubni tehnicar sa visom, onda je to druga prica jer je to vec associate degree. Radi se evaluacija predmeta i onda se sva dokumentacija salje na razmatranje nadleznoj komori koja odlucuje da li si, ili nisi (i ako nisi sta treba da se dopuni u smislu dopunskih kurseva) podoban za izlazak na drzavni ispit koji vodi licenciranju tj. sertifikaciji. |
lab
Hvala svima(oboma) na konkretnim odgovorima.Iskoristio sam link i upoznao se sa podacima.Dosta sam po netu pokusavao da saznam o mogucnostima za skolovanje za laborante,i ako sam u pravu,radi se o skolovanju od 3,ako ne i 4 godine.U nedoumici sam da li postoje neki drugi vidovi placanja sem odjedanput,npr. na rate,jer se radi o pozamasnoj svoti novca.Takodje me zanima skolovanje on lajn(jos se drzim Vuka) nastava,da li je taj nacin uobicajen i da li je jednostavnije i brze zavrsiti skolu ako se prati nastava klasicnim putem.Dosta sam saznao putem neta,a dosta nisam razumeo zbog engleskog,ne stojim lose,ali to nije to,pa me interesuje da li je preporucljivo engleski znati bas dobro ili je za pocetak dovoljno za osnovnu komunikaciju.Hvala na solidarnosti i pomoci,necu vise zapitkivati,jos je sve jako daleko od realizacije,pozdrav za sve i sve najbolje.
|
@kruzni
Sto se placanja tice, vecina skola i funkcionise po sistemu placanja na rate. Uvek se naravno pre upisa definise nacin placanja tako da to u principu nije problem (ukoliko postoji stalni izvor prihoda). Engleski je jako bitan, pogotovo sto se u velikoj vecini skola polaze prijemni (na engleskom naravno) pa tu isto treba napraviti dobro istrazivanje u smislu skola u koje je lakse upisati se tj. gde na prijemnom nisu previse striktni. Isto tako, i kad se upise skola, potrebno je sigurno nekih par meseci da se udje u stos sto se terminlologije tice i strucnih izraza. Kao sto sam vec naveo, do licence bolje placenih zanimanja u zdravstvenoj struci se ne dolazi ni malo lako i potrebo je uloziti jako puno truda, vremena i novca. Zlatno pravilo: fokusiraj se prvo na obrazovni profil koji te interesuje. Zatim napravi detaljno istrazivanje vezano za skole koje skoluju zeljeni kadar. A onda kreni u proces filtriranja - cena, prijemni, trajanje, nacin nastave (klasicni, on-line, hibrid ili distant learning), uslovi upisa, nacin placanja itd. Kad sve to isfiltriras, i izanaliziras pozitivne i negativne strane svake skole, ona koja u tvom slucaju ima najvise pluseva je prava. Kako je ovo tema vezana za medicinske sestre-tehnicare, nisam ti od neke preterane pomoci sto se tice informacija o medical technologist zanimanju pa ces morati da krenes u cesljanje po netu kad za to dodje vreme. Srecno! :;D: |
pozdrav Magelan, imam pitanje. znaci ako netko zavrsi prvo srednju medicinsku (kao sto si rekao nije od pomoci tamo), i onda nastavi svoje skolovanje na visokoj skoli za medicinske sestre i zavrsi tocnije dodiplomski i diplomski studij sestrinstva, koje zvanje od:
CNA - Certified Nurse Aide LPN - Licensed Practical Nurse (LVN - Licensed Vocational Nurse je ekvivalent u CA i TX) RN-ADN - Registered Nurse - Associate Degree RN-BSN - Registered Nurse - Bachelor of Science in Nursing RN-MSN - Registered Nurse - Master of Science in Nursing NP - Nurse Practitioner DNP - Doctor of Nursing Practice dobiva? hvala na odgovoru!! :) |
Kod nas na fakultetu se pre par godina pojavio smer Zdravstvena nega, koji (cini mi se) traje krace nego stomatologija/farmacija/opsta med...
Kako se to tretira u USA? Mozda gresim, ali cini mi se da je se sa tim zvanjem kod nas postaje visa medicinska sestra (kod nas)... Racunam da je to u USA priznato p.s. Magelan, do kojeg si ti stepena dosao u ovom skolovanju za nurse |
Citat:
Medjutim, sve vise i vise traze od nurse da ima BA stepen. Tako da je ona otisla ponovo u skolu da polozi ralziku da dobije BA degree. Ovo se moze i online zavrsiti. Tako da vjerujem da bi mogli pustiti te sa visom skolom da urade ovde smao drzavni ispit, ali nsiam 100 % siguran. Isto je dobra fora za one koji vec imaju kod nas neki fakultet zavrsen (BA), i zele da promijene zanimanja i postanu nurse, mogu da za nekih 18-20 mjeseci da zavrse ovde. Naravno ovde nisu uracunati neki prerequisites. Zavisino od faksa, trebace vam 6 ili vise ispita polozenih. |
Nasao sam jos jedan privatni fakultet sa medicinskim smerovima, poslao sam im mail da vidim sta bi mi priznali od ispita sto sam polozio na stomatologiji...
Izabrao sam da zavrsim najgori fakultet... Mucis se 100 godina da zavrsis, a onda nema posla, mi smo jedina drzava gde su stomatolozi suficitarna zanimanja... Jbt kod privatnika radis kao stomatolog za 300 evra, pa vise konobar zavrsi bez dana skole... Sto je najcrnje, eto odes u USA i sa srednjom medicinskom i stomatoloskim fakultetom si niko i nista, gradjanin treceg reda, a neki elektircar ili vodoinstalater odmah nadje posao koji je placeniji od onog sto mi mozemo raditi tamo... Ribaj podove za minimalac... |
Nije bas tako lako ni za elektricare. Ovde postoje kodovi po kojima moras raditi. Da bi uopste radio kao elektricar, moras da zavrsis skolu i dobijes licencu.
|
Citat:
Citat:
RN-ADN tj. RN koja si se skoluje po Junior/Community Colleges. Kako se kotiraju Banja Luka i Zagreb - nisam siguran jer se tamo isto nesto menjalo. Treba uvek proveriti sa www.cgfns.org To sto u exYU drzavama po privatnim novopecenim skolama, a cak i po nekim drzavnim zovu "bachelor", u US je to po broju kredita daleko od Bachelor Degree... Sa tim se ne treba zanositi jer kad se ovde uradi ekvivalencija i preracuna broj sati, to je daleko manje od minimuma neophodnog za Bachelor Degree. Citat:
Citat:
Tacno je da bolnice po CHGO sve vise i vise traze BSN. To je prosto zato sto je u CHGO iz nekog razloga prezasiceno trziste. Inace po nursing & rehab centrima ima posla za sve :;D: |
Citat:
Ja sam mislio da traze BSN zbog nekog certifikata koji su nedavno uveli. Ako bolnica hoce da ima taj certifikat onda mora da ima sve nurses koji imaju BSN. |
Za RN-ADN & RN-BSN imaju istu satnicu - $25-30. Recimo u mojoj ustanovi je razlika izmedju LPN i RN (nebitno da li je ADN ili BSN) samo $3.
U vecini ustanova, kako bolnica tako i rehab&nursing centara, rad vikendom se placa dodatnih $2-3 na sat, a bolnice imaju i dodatak na nocni rad. Razlika izmedju ADN i BSN je samo u akademskoj tituli. Domen rada je identican. Medjutim, ovde kod nas u Chicagoland-u je situacija takva da je market prezasicen i prosto ne postoji drugi nacin da se napravi selekcija. Po debelim unutrasnjostima i zabitima je vec drugacija situacija, ali su i satnice znatno manje. To sa sertifikacijom bolnica je "sarena laza". Moja ustanova je u procesu dobijanja par nekih sertifikacija, a pola nas zaposlenih smo Licensed Practical Nurses. Po rehab&nursing centrima 90% radne snage su filipinci :grin: Ostalo su nesto malo amera, po koja istocna Evropa, po koji jos neki azijat (nefilipinac) dok su po bolnicama uglavnom beli i Afro-Ameri. Filipini su jos odavno svoje skole kompletno prilagodili americkom sistemu, svi iz tih istih skola izlaze sa 19-20 godina kao RN-BSN (srednju skolu zavrse vec sa 16 godina starosti), i cim dipolomiraju konkurentni su na trzistu. Ranije su u USA dolazili u rekama dok 2008. nije nastupio "visa retrogression" i sad se uvuce tek po koja samo ako sredi papire na ovaj ili onaj nacin. Kad se tako napravi poredjenje, nase srednje sestre na exYU prostorima imaju isto godina obrazovanja u struci ali je kod nas to high school level, a kod njih je to university level... Stoji da su nase sestre samo sa srednjom mnogo izvezbanije, ali filipinci su napravili trik u skolskoj hijerarhiji i sad haraju amerikom. USA je poznata po tome da uvozi apsolutno nekvalitetan kadar iz zemalja treceg sveta samo da bi ustedeli i taj uvezeni kadar placali manje. Vise od pola lekara je Indija-Pakistan, a pola sestara su filipinke... Ako samo uzmemo u obzir da se u tim zemljama umire od banalnih stvari, da su higijenske prilike neprihvatljive onda je jasno i kakav kadar stize odande... Koliko para - toliko muzike - to je amerima tek skoro postalo jasno. |
Ja koliko sam cuo je da ce uskoro ukintu skole za RN-ADN i da ce biti samo BSN. Ali to nije 100% provjereno.
u koju skolu ti ides? |
Ma nee. To su klasicne price i pricice... To ce da ti kaze svaki BSN da bi zaBoga sebi podigao cenu a pri tom nema posao u bolnici nego radi sa mnom i kuka na sav glas jer nema srece i veze da se ubaci u neku bolnicu :) Good luck s tim, pogotovo u CHGO gde se u bolnice upada iskljucivo po preporuci (preko veze po srpski).
RN su primarno ADN. Svi Community Colleges u USA skoluju ADNs, ako hoces od starta na BSN, moras na univerzitet a to kosta preko $15.000 godisnje i traje 4 godine (u te 4 godine nisu uracunati prerequisites). RN se primarno i postaje na Community College-u, retko ko ide pravo na BSN. Stoga to ukidanje sticanja obrazovanja za sestre na CC ne pije vodu. Nisam trenutno u skoli. Planiram da zapocnem distant LPN-to-RN bridge program na prolece. Skola u koju sam ja isao za LPN je (filipinska - naravno) - www.cmkhealthcare.com - Clarendon Hills & Glendale Heights |
Imam nekoliko pitanja u vezi priznavanja diploma, ukoliko neko od vas moze da mi pomogne. Nedavno sam stigao iz Srbije u USA-CA, imam zavrsenu srednju medicinsku I nakon toga visoku medicinsku, opsti smer oba. Zanima me kome treba da se obratim za priznavanje diploma? Da li treba da kontaktiram Sacramento direktno ili da probam prvo 'evaluation equivalent' ili tako nesto?? Pozdrav
|
Megalan,prije svega hvala na nesebicno odvojennom vremenu kako bi mi ovdje dobilu odgovore na pitanja koja nas interesuju,a vezana su za usa. Evo jos jednog.. Da bi pristupio CNA, je li nuzno moras imati zavrsenu medicinsku skolu,ili bilo koju srednju,pa onda na tu obuku. Ukoliko budemo izvuceni,zena ce svakako ici na taj osmosedmicni tecaj da bi dobila certifikat,jer je ovdje i zavrsila medicinsku skolu. E sad,ja sam zavrsio gimnaziju,mogu li ja ici na taj CNA tecaj, jer mi se zbog trzista rada ne cini losom idejom zavrsiti to...
|
Citat:
http://www.rn.ca.gov/pdfs/applicants/end_intlgrads.pdf Koliko vidim California Board of Nursing ne zahteva CGFNS certifikat. Svakako prvo konsultuj Sacramento u vezi transkripta. Najverovatnije ce ti traziti prevod celog plana i programa vise (visoke) skole overen od strane sudskog tumaca, tako je bar ovde u Illinoisu. Nista ne salji na evaluaciju nezavisnim evaluatorskim "kucama" jer, ukoliko Board trazi evaluaciju, moras da znas koji tip evaluacije je potreban i koju evaluatorsku kucu doticni Board priznaje. Naoruzaj se zivcima, spori su sa papirima do zla Boga. Vec u ovoj brosuri vidim da se ogradjuju da proces moze da traje 1-6 meseci, ali to ti je taman da se pripremis za drzavni ispit. Ja sam ovde zavrsio skolu i prvu licencu dobio u Illinosu. Kada sam podneo zahtev da mi se izda duplikat licence u Virdziniji, cekao sam punih 6 nedelja, slao gomilu nekih papira i dokumenta, cak i transkripte iz ovdasnje skole... Smesno, ali istinito... Kad Nursing Board primi svu neophodnu papirologiju, dobices dozvolu da izadjes na test (Authorization to Test) i izlazis na NCLEX-RN - drzavni ispit za strukovne medicinske sestre/tehnicare. Srecno:;D: |
Citat:
Problem sa medicinskim sestrama sa exYu prostora sa srednjom skolom je taj sto se to ovde ne priznaje jer je sestra ovde minimun advanced certificate degree (LPN), a najcesce associates i bachelor degree (RN-ADN i RN-BSN). Kad im kazes da kod nas taj isti posao obavlja neko ko ima samo "high school", samo te bledo pogledaju jer misle da se salis :grin: |
Magelan,hvala na ovom odgovoru,kao i svi drugi i ovaj je bio detaljan i kvalitetan odgovor. Ako moze jos da mi kazes da li se moze naci posao sa CNA i da li jedna troclana porodica sa dvije plate tog tipa mogu pristojno zivjeti(placene rezije,hrana,i pokoji izlazak na kafu i vikend u prirodi bez nekog razmetanja i rasipanja.)
|
Citat:
|
Citat:
Plata je $9-10 na sat u vecini ustanova, sto znaci da ako je puno radno vreme jedna osoba moze da zaradi posle svih odbitaka $1200-1300 mesecno. Ako je dvoje - samo pomnozi :;D: Nije neka para, iskren da budem, za pocetak moze odlicno da posluzi, ali treba gledati da se sto pre krene na dalje skolovanje... CNA moze takodje da radi i kao caregiver (negovatelj) za privatne agencije i tu moze i vise da se zaradi jer placaju $1-2 dolara vise, a moze nedeljno da se radi i po 60 sati (5 dana po 12 sati - 7 ujutru do 7 uvece i nocna 7 uvece do 7 ujutru). Tu vec posle poreza jedno moze mesecno da uzme oko $2000, a nega je 1na1 - dobijes 1 pacijenta, odes kod njega kuci i vodis racuna o njemu u toj nekoj smeni... |
Citat:
Znam da visa u BGD pravi probleme oko slanja transkripta i popunjavanja papirologije na Engleskom. To je informacija iz prve ruke. Moja bivsa cimerka, visi fizioterapeut, je morala da potegne za BGD da bi iskamcila sve te potpise i papire... Od natezanja, do pretnji, svadje... Srecom pa je direktorka (Andjelka, ne znam da li je jos uvek na toj poziciji) ispala totalno fer i ispotpisivala sve sto je trebalo, mada je citava hajka bila doci do direktorke... A onda kad sve to nekako iscupas iz Beograda, sve to saljes u Sacramento i onda oni obradjuju slucaj... I to ume da potraje... Dobiti zivu osobu u nadleznom ministarstvu u Spriengfiled, IL je skoro nemoguce, kad god sam zvao da proverim sta se dogadja sa licencom cekao sam po sat, i odustajao jer nije vise bilo svrhe... Posle NCLEX-a trebalo im je 3 nedelje da mi izdaju licencu, mada sam ja jos i dobro prosao jer su neke moje kolege iz skole cekale i duze... Filipince nemoj da uzimas za poredjenje. Njihov ceo sistem obrazovanja medicinskih sestara je zasnovan na "izvozu" kadra. 70% onih koji izadju iz skole momenatalno ide preko i sistem je toliko razradjen i uhodan da za njih nema zime. Ima ih svuda. Sve moje kolege sa posla su bile po Kuvajtu, Kataru, Emiratima, Saudijskoj Arabiji dok su sredjivali papire za Ameriku. Ima ih po celoj zapadnoj Evropi... Skoro sve skole su im na engleskom, plan i program totalna kopija americkih, i iz skole svi do jednog izlaze sa titulom RN-BSN. Glupa stvar je sto oni na faks krecu vec sa 15-16 godina (do tad zavrse i osnovnu i srednju) i vec sa 19-20 postanu BSN. Kad napravis paralelu, nemaju oni nista vise obrazovanja od nasih sestara sa srednjom, ali su skolski sistem tako koncipirali i oni ovde dolaze na velika vrata, a nase sestre sa srednjom moraju sve od pocetka... NCLEX... Moje iskustvo sa NCLEX-om je bilo cudno, a to ce ti reci svako ko ga le polagao... Sistem je po tipu CAT (Computerized Adaptive Testing) sto znaci da broj pitanja na testu nije fiksan. Recimo da je raspon za LPN 75-205 pitanja, a za RN 85-265 pitanja. Dakle, kad krene test u zavisnosti od toga kako odgovaras na pitanja (tacno ili netacno) sistem sam dodaje pitanje ili prelazi na sledeci "topic" (samo sto ti nikad ne znas kad ce da te prebaci na sledeci "topic"). Nigde nije precizirano koliko procentualno tacnih odgovora treba da das da bi polozio. Neka moja analiza je preko polovine mora da bude tacno mada neki spekulisu da je prag 60%. Ranije je test bio mnogo laksi, na jedno pitanje si imao 4 ponudjena odgovora i samo jedan je tacan. Sada su poceli da da ubacuju "select all that apply" (zaokruzi sve tacne), a da pri tom ne znas da li su tacna 2 ili 5 od ponudjenih 6 (recimo za 3 si siguran, a onaj cetvrti te kopka). Poceli su da ubacuju i pitanja sa slikama pa treba da kliknes tacku gde ocekujes da ces da vidis ovo ili ono, ili recimo gde ces stetoskopom najbolje da cujes mitralnu stenozu. Cesto umeju da daju isecak EKG-a, ali pitanje bude bezobrazno - ne da prepoznas aritmiju nego da odgovoris koji lek ocekujes da ce lekar prepisati za datu aritmiju ili jos bolje, za koji lek treba da pozoves lekara i proveris da li je siguran da je bas taj lek izbora. Vrh vrhova - poceli su da izbacuju i audio pitanja - plucni ili srcani zvukovi pa da prepoznas sta je ili koja je bolest najverovatnija (dakle srcane mane i abnormalni plucni zvuci)... Meni je test stao na 85 (ja sam izlazio zasad na NCLEX-PN), i od tih 85, 34 pitanja su bila "select all that apply" :devil: Za recimo 15-ak pitanja sam znao odgovor u momentu, ostala sam morao da procitam par puta jer vole da uviju i stavljaju duple negacije pa treba biti pazljiv. Odgovor na jedno pitanje sam onako iskusno "lupio" jer nisam razumeo dve reci u pitanju i nisam imao pojma sta se trazi od mene :nene: Gomila pitanja su u fazonu - zaokruzi najtacniji. Isto tako dosta pitanja "sta cete prvo (ili poslednje) uraditi u ovom ili onom slucaju" a sve ponudjene intervencije su primenljive za dati slucaj (moras da znas algoritam - sta je prvi, drugi, peti, poslednji korak u datom pomenutom slucaju). Dobra stvar kod NCLEX-a je sto imas dosta banki pitanja, i dosta knjiga za pripremu. Saunders, Kaplan i Lippincott su odlicni sto se knjiga tice. Banke pitanja NCLEX-3000 i NCLEX-4000 su odlicne (do sada bi vec na trzistu trebao da bude i NCLEX-5000). Kad proradis sve te banke poprilicno udjes u stos i krenes da razmisljas na nacin koji oni ovde favorizuju - "Critical Thinking". Na ispitu neces videti ni jedno isto pitanje, ali radeci banke pitanja videces otprilike sta je "high yield" i na sta posebno treba da obratis paznju. Sume sumarum, ispit nije tezak, dosta nekih gluperdi iz mog razreda je to polozilo iz prve. Za nas koji smo vise navikli na usmene ispite, i na totalno drugaciji sistem testova, americki standardizovani testovi (NCLEX izmedju ostalih) umeju da budu poprilican izazov (very "challenging"), i zahtevaju vreme u smislu da udjes u stos i pocnes da razmisljas na taj njihov nacin... |
Pozdrav Magelan!Taman sam ti krenula pisati na ovoj temi u nadi da ces procitati kad ono vidim da si brzi od mene i da si se vec javio.Dakle...gdje da pocnem?Po struci sam strucni prvostupnik(baccalareus) sestrinstva sa 17 godina iskustva u struci.Da li mogu upisati Master of nursing i po zavrsetku istog aplicirati za green card?I da li mogu dobiti neku vrstu financijske pomoci sto nude fakulteti?Ili koje bi bilo dobro rjesenje da se docepamo USA,Australije ili Kanade preko moje struke?Kao sto sam napisala bila sam na IELTSU dva puta (L:9.0 R:9.0 W:6.0 S:6.5 a drugi put L:8:5 R:7.0 W:6.5 S:8.0).Da bi dosla do Australije preko njihovog skilled programa treba mi 7 iz svih komponenata IELTSA a ja ju nisam dobila iz writing parta.Tako da gledam sad na sve druge nacine i opcije koje mi se nude.Naravno nas prvi izbor je USA ali pristala bih ici i na Sjeverni pol samo da se vise maknemo odavdje.Cak sam nasla i nekoliko Nursing agencija koje dovode sestre ali mislim da nista od toga zbog visa retrogressiona.
Bilo kakva ideja je dobrodosla a vidim da si ti jako dobro upucen u ove sestrinske stvari.Valjda sam sve pitala a ako nisam javit cu se jos. Hvala na pomoci... |
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 07:04. |
|
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.