[QUOTE=nikolar;10660]
Takođe, imam neke čini mi se lepe ideje of my own :) Npr. imam ideju da napišem ne preterano komplikovanu aplikaciju za Android i da sa njom apliciram na ADC II.. mada znam da su jako slabe šanse da to prođe.. ali bih to verovatno mogao da stavim u CV. Android sam radio za diplomski koji najverovatnije branim sad u četvrtak. Da li bi tako neki projekti bili zanimljivi kao podatak u CV-ju za neki entry developer position?
[/quote]
Ako te android interesuje, zasto da ne. Vidi se da si nesto radio i to je dobro, a ako budes konkurisao za android developera, onda jos bolje. Recimo, tako nekih poslova ima sigurno vise u USA nego u Srbiji :-)
[quote]
Smorilo me je ono što si napisao za Američko vs. Srpsko obrazovanje.. Mislim znao sam ja to.. jer sam prošao kroz tu moju Višu s'četvrt mozga i vrlo sam svestan koliko je to sve moglo bolje.. a takođe sam bio i na Matematičkom (u Beogradu) od čega sam naravno odustao.. ali i da nisam.. samo bih znao kilo matematike.. a programiranja verovatno slično kao i sada. Kul je to ali procenat programera kojima u tom meri treba matematika je verovatno smešan, zar ne? U svakom slučaju, kao što si rekao, u mnogo smo boljem položaju (mi programeri) nego administratori.. jer ovi naši verovatno nisu videli reck ormar uživo (dobro, možda malo preterujem)
[/quote]
Ja sam zavrsio matematicki i u potpunosti znam koje sam vreme morao da bacim na gluposti kojih se verovatno vise ni ne secam. Neke matematike jesu potrebne, cak i pozeljne, ali nasi ga bas preterase (da ne govorim da na americkim faksovima (kako sam cuo od kolega) ne moras za usmeni da bubas 100 teorema i dokaza ko kreten).
Imaju nasi faksovi i nesto pozitivno, ali to retko ko izvuce iz njih....ljudi jednostavno otaljavaju strucne ispite (pogotovo najbolji studenti), i ne izvuku ono sto im je najbitnije za posao.
Sto se admina tice, nisu stvari bas takve, ja poznajem jako puno dobrih admina kod nas.
Ali upravo je to i ono sto sam pomenuo, oni moraju biti u firmi koja ima opremu da bi mogli da uce, dok programer moze od kuce. Sa druge strane, njihova prednost je da kada nauce posao i sklope neki svoj fazon (naprave svoje skripte i sl), njihov posao se toliko uprosti da to nije normalno.
[quote]
Inače, svaka čast na činjenici da si iz Srbije došao u firmu u kojoj su upravo izbacili 70% ljudi.. to nije sreća sigurno. Svaka čast :)
[/quote]
Hvala :-)
[quote]
Ništa, videćemo šta će biti.. Posao svakako počinjem da tražim odavde.. da ne gubim vreme tamo ako ne moram.. Tri meseca je nadam se dovoljno vremena da pronađem nešto.. Vidim da nije neuobičajno da se intervju obavlja preko telefona ako je to jedina mogućnost.. Nadam se da firme neće praviti problem oko toga.. ni oko toga što ne bih mogao da počnem da radim sutra nego za 3-4 dana.. dok kupim kartu i malo se smestim :) Nadam se samo da Ameri nisu pizde ko ovi naši.. jer znaju da zilion ljudi aplicira za svaki posao.. i da se zbog toga prema tebi tako i ophode. Ne bih voleo u takvoj firmi da radim.. ali ko me pita.[/QUOTE]
Sto se telefona tice, to se zove phone screening. Ako se neko zainteresuje za tvoj CV, onda te nazove da malko "popricate". Ponekad to bude i 2-3 poziva sa razlicitim ljudima. Tek kada se taj deo prodje (ako im se svidis), onda prelaze na iduci korak....a to je pravi intervju. Razlog tome je da u USA u ozbiljnim firmama, tebe ispituju najvise programeri, a ne neki nadobudni menadzeri koji veze sa materijom nemaju. Programerski sat kosta dosta i ne zele da ga trose previse na pravi intervju, dok ne budu koliko-toliko sigurni da si ti ono sto im treba. Naravno, tu onda ponekad ti plate i put i hotel kada dodje do pravog intervjua. Imas phone screening objasnjenj na blogu [url]www.joelonsoftware.com/[/url] Nemam trenutno tacan link, pretrazi tamo malo. Naravno, nemoj to uzimati kao de-facto standard, ali ti moze dati neku sliku kako to izgleda.
Takodje, imas sajtove tipa dice.com koji su dosta dobri za trazenje poslova. Cesto ce ti nuditi contract posao, od npr. 6-12 meseci sa mogucnoscu produzenja ili stalnog zaposlenja. Tu neces dobiti nikakav benefits i placen si na sat...znaci kada si na godisnjem, nisi placen uopste itd. Za to uglavnom uzimaju malo iskusnije ljude, tako da gledaj to da izbegnes kako god mozes....no....ako nema drugog izbora... :-)
|