Ok...definitivno je postavljeno kao opcija....pa ko voli, nek izvoli. Fakat jeste da ako "odsluzis" svoje, dobijes drzavljanstvo i nenormalne benificije do kraja zivota. Uslovi za kredite za kucu i sl su vise nego povoljni za vojnike. Plate isto tako, vecina ljudi sa svojim poslovima nikada u zivotu nece zaradjivati ni priblizno toliko koliko vojnici dobijaju. Opcija postoji, ali vecina ljudi koji dolaze ovde upravo bezi od ratovanja i jednostavno ni za kakve pare ne zeli da se upusta u nove. Kao sto je neko i pomenuo, ako neko zeli tim putem, onda mu ni ova lutrija nije potrebna...moze i bez zelene karte. Mene fakat uzasavaju price kada cujem od tako nekih amera koji ne znaju geografski ni granice svoje drzave, kako idu na kosovo da brane ameriku. Od same reci "patriota" se blago jezim, jer sam se naslusao iste u milosevicevim i seseljevim govorima i previse. Po meni patriota nije neko ko je istrument pojedinaca u vladi u ostvarenju njihovih ciljeva, nego osoba koja preispituje te ciljeve i ako su pogresni, bori se protiv toga. U prevodu, osoba koja se pita "zasto ratujemo?" i kako bi to mogli da sprecimo. Najvece patriote u ovoj drzavi jesu Martin Luther King, Harvey Milk i njima slicni (a vala ima gomila takvih ljudi u americkoj istoriji i ova drzava stvarno ima cime da se ponosi), radije nego neki napaljeni marinac kojem nasilje tece venama i jedva ceka da nadje razlog i mesto gde to da izrazi. Takve "patriote" ce se sutra ako treba po komandi okrenuti i pucati na svoj narod bez trunke razmisljanja. Naravno, nisu svi vojnici takvi...vecina nije, ali nazalost ima i mnogo onih koji jesu.
|