View Single Post
Staro 04.01.2010, 19:24
imarkovic's Avatar
imarkovic imarkovic je offline
Drug član

Datum prijave: 13.06.2009
US lokacija: Austin, TX
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Sto se tice vakcina, mislim da nema razloga za brigu. Ko ce sta da primi (ili nece), odredjuje se individualno. Ocigledno, posto svi imaju razlicita iskustva. Nama je zakazan pregled 12.01. u Smiljanicevoj. Kada je ona ljubazna teta cula da imamo dokaz da smo primili vakcinu protiv tetanusa a ja i protiv hepatitisa, rekla je: eee, onda odlicno. Koliko mi se cini, njima je vazno da nesto upisu, ili da imaju dokaz o prethodnoj vakcinaciji ili da daju nesto na licu mesta.
Antitetanusna zastita vazi 10 god. Ako si primio vakcinu (zbog povrede ili u vojsci), ponesi dokaz i neces je dobiti. Decije vakcine se ne daju odraslima. Ali, i za te vakcine se moze uzeti izvod iz vakcinalnog kartona u domu zdravlja, doktorka ce biti srecna i verovatno zaboraviti na sve ostalo.
Vise ljudi je spominjalo hepatitis, mada ne znam koja je to vakcina, jer se kod nas ona daje u tri doze za godinu dana. Ali nije stetna da se primi, ako mora. Ja cu da primim i od svinjskog gripa ako treba, samo da 02.02. dobijem vizu.
Da ne duzim dalje, htela sam da kazem da niko nece davati vakcine koje smo vec primili. To nije ni eticki, a ni medicinski opravdano. Ima jos normalnih doktora. verovali ili ne...
Sto se tice samopovredjivanja, koliko sam primetila to se belezi, isto kao i tetovaze, ali ne mogu da nadjem da li je to razlog za eliminaciju. Mozda neko poznaje nekog, ko poznaje nekog sa slicnom situacijom, da pomogne. Ja pretpostavljam da se i druge stvari uzimaju u obzir, npr.trenutno psihicko stanje i kako covek o tome govori. Ako su neke stvari prevazidjene, ne vidim razlog da to bude prepreka.