Citat:
Prvobitno poslao korisnik dejancic
Ne bih jos da otvaram novu temu, ali imam pitanje koje do sada nisam video da je negde obradjeno. Kako je regulisan nastavak skolovanja, ako zelimo da za nijansu promenimo smer. Dakle, posle diplomiranja na visoj skoli u Srbiji, da li je uopste moguce preskociti koledz, a ako je moguce da li je izvodljivo pritom i promeniti smer? Da li moze los prosek diplomiranja (citaj 8,0) da nas kosta da nemamo univerzitet koji bi nas primio ili pare sve mogu da zavrse?
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik milena_ns
Isto ovo i mene zanima.
Bilo bi korisno da se otvori nova tema o nastavku skolovanja u USA sa detaljnijim informacijama.
|
Mislim da postoji vec takva tema, provericu kasnije pa moze cela ova diskusija da se prebaci tamo.
Diploma iz Srbije (i bilo koje druge zemlje) treba da se prijavi, bez obzira da li je u pitanju AA ili BA/BS. Koledz apsolutno nije neophodan korak ka studiranju. Za koledz se odlucuju studenti zbog materijalne situacije i ako recimo nisu sigurni da ce biti u situaciji da kontinuirano studiraju godinu za godinom. Neki univerziteti ne primaju kandidate za "2nd degree", neki imaju specijalne uslove. Koledzi obicno imaju malo "labavija" pravila ali u principu nisu mnogo na strani kandidata koji "ponovo" studiraju na istom nivou. Razlog ovome sada je ekonomska situacija, jer su mnogi javni univerziteti prebacili dosta studenata na koledze jer je drzava umanjila finansijska sredstva (to se desilo prosle godine sa UCLA/SMC te je SMC dobio naknadnih vise hiljada studenata). U takvoj situaciji studenti koji se nikada do tada nisu skolovali imaju prednost, a ostalima se savetuje da verifikuju diplome. Ovo pravilo ne vazi ako se uzmu dve razlicite AA diplome u isto vreme (ja sam to uradila, double major).
Ovo je za sve dobra varijanta trenutno jer javne skolske ustanove u istom regionu imaju medjusobne sporazume o studiranju, a prve dve godine opsteg obrazovanja i nizi nivo strucnog obrazovanja se poklapaju. Univerziteti garantovano priznaju polozene ispite. S druge strane, cena predavanja je drasticno razlicita. Pri ovakvoj kombinaciji, studiranje se produzava za godinu dana, ali svi ustede mnogo para.
Sto se tice proseka 8.0, to je ovde 2.0 i prognoze nisu dobre. Recimo da je prosek primljenih na UCLA Finance School 3.85. UCLA navodim kao primer jer je "public" ($10,000 skolarina i knjige plus troskovi zivljenja, sve skupa oko $25,000 godisnje), o privatnim ne govorim jer tesko da ce neko imati dovoljno sredstava za upis (USC na primer, skolarina i knjige godisnje $26,000, sa ostalim troskovima ukupno $46,000). Resenje za takvu situaciju je 4.0 prosek (10.00 tamosnjih) i da je student perspektivni "leader".
Promena struke nije nikakav problem, samo je malo komplikovanije objasniti sve detalje.
Dejancicu, sto se tice filmske i TV industrije i BA diplome u ovom polju, opisacu ti samo pocetnu situaciju na UCLA: ne mozes odmah da izaberes filmsku struku. Nakon polaganja svih opstih predmeta, 6 ispita polazes kao pripremanje (da bi usao u izbor za tu struku) i na osnovu portfolija, razgovora, eseja i ocena oni biraju srecnih 25-oro od vise stotina ili hiljada prijavljenih. Skolarina za film je duplo skuplja plus ti za projekat treba $10,000.Ti sad vidi koje su ti sanse, za diplomu koja ti apsolutno ne garantuje bolji pocetak u industriji od onih koji nemaju tu diplomu. Pomaze neminovno da se snadjes, ali posao dobijas strogo na osnovu svog znanja a ne diplome. Da preciziram, mnogo znaci kasnije u poslu ali neces biti apsolutno u boljoj starnoj poziciji od onih koji nemaju diplomu. Ja radije savetujem kurseve koji ce ti pomoci da "razbijes" intervju za posao prvo, pa pretpostavljam da ces nakon toga i sam videti da je bolje da editing/producing/writing ucis kroz praksu a diplomu razvijas u drugom smeru - kao recimo Finance/TV producing option ili slicno... bar sam ja takav zakljucak dobila. Ovo je naravno savet za starije od 25, jer prosek studenata na skoli filma je 20

I isto toliki zaposlenih na setovima za production/editing assistants i slicno

Ko ce drugi inace da im radi za 50 dolara na dan (od 12 do 15 sati) Veruj mi, okretala sam ovu situaciju milion puta u glavi... I danima plakala jer sam odbila i Warner Bros i Fox Films zbog $7 na sat - za imigrante ta opcija tesko da je prihvatljiva jer moras da platis i stan i racune. Tuga, ali uvek postoji i drugi put. Mnogo je sve ovo lakse prebroditi kad si 18.