[QUOTE=newbee;15329]ideja mi je odatle sto recimo ni na jednom kursu, ni jedan teacher ti nece reci da se u govornom jeziku kaze "what do you got". recice ti da se kaze "what do you have" ili "what have you got", kad ti tamo, a ono medjutim, cak i ljudi sa fakultetskim obrazovanjem cesto kazu upravo tako, what do we got. sto bi po svim pravilima trebalo da bude nepravilno. ima tu jos mali milion primera...
drugo, svoje "dragoceno" vreme i te kako trose po barovima i pubovima petkom posle radnog vremena, i besplatno pice ni jedan nece odbiti. i to sto neko voli da popije par piva sa drugarima i da s eopusti nije nista lose i ne znaci automatski da je bitanga. ne vidim u cemu je problem?[/QUOTE]
Cuj, razumem ja tvoju poentu...konverzacija se najbolje savlada tokom druzenja i to je u redu. Medjutim – ne mozes da kazes “What do you got” vec samo “What did you get” (kao na primer kad sa nekim ides na rucak a on stigne pre tebe i vec naruci), pravilno je i “What do you get” ali kao deo recenice (What do you get if you combine...)... you’ve got to be kidding me, ... what do you have – sedan or SUV? je sasvim normalan govor. Itd, itd. Mislim da si uzeo pogresne primere (bolja je komparacija “How are you?”, uobicajen odgovor je “I’m good, thanks”, pravilno je “I’m well, thank you”; gonna umesto going to, zavrsavanje recenice skracenim oblikom – he isn’t umesto he’s not). E sad, ako ti hoces da kazes “What do you got”, to je tvoje pravo. Mozes i kao gomila ljudi da kazes “He aKsed me to...” ili “We was” – to ti niko ne brani. Totalno si u pravu da ti profesor u skoli nece reci da tako pricas, a tako napisano ce i te kako da ti snizi ocenu bez obzira o kom se predmetu radi.
Ucenje jezika je proces koji traje i kod mene jos uvek u toku (ne vidim da je kraj blizu). Kako god, sto se tice druzenja – moja poenta nije bila da su oni bitange nego da ce radije provesti vreme sa svojim prijateljima sa kojima mogu posteno da se ispricaju bez obzira ko placa pice... druzice se i sa tobom ako im prija, a ako ne – ne vredi ti ni 1000 piva placenih. Svako ima pravo da odluci sta je za njega/nju najbolja varijanta zavisno od ambicija i planova. Za nekog ko planira da gradi corporate karijeru, kafanski govor je losa varijanta. Za neke druge je tvoja opcija bolja.
Moje je misljenje da jezik treba usavrsiti u skoli (ne neminovno kroz uzimanje casova engleskog, uci se jezik i na predavanjima iz umetnosti, nauke, itd.). Mnogo je lakse coveka nauciti, nego oduciti ga od nakaradnog govora. Kad se jezik dobro zna, vrlo je lako pokupiti zargon. Suprotno malo teze ide. Srpski pricam pravilno, i drago mi je sto ne pricam i ne pisem “ulicni” srpski. Isti stav imam i prema engleskom. Naravno, to je individualna odluka, svako treba da radi onako kako misli da je najbolje. To nije nesto oko ceka treba da se ubedjujemo – svako ima pravo da bude nepismen ako mu je to volja.
|