[QUOTE=Žana;15336]Cuj, razumem ja tvoju poentu...konverzacija se najbolje savlada tokom druzenja i to je u redu. Medjutim – ne mozes da kazes “What do you got” vec samo “What did you get” [/QUOTE]
izvini ali mislim da za ovaj konkretan primer nisi u pravu. "what did you get" je proslo vreme, ja govorim o sadasnjem. uostalom, obrati paznju malo vise kad pricaju, ili googlaj ako te ne mrzi. posto brzo pricaju vecina misli da oni promuljaju "what have you got", ali NE, oni upravo kazu "what DO you got" ili "whatcha got". cak i ovo o cemu ti pricas oni skracuju, i ne kazu cak ni "what DID you get", vec samo "what you get?" znaci ono DID je negde misteriozno nestalo, ali se podrazumeva da je tu. takodje tvoj primer sa "gonna" i "wanna", umesto "going to", ili "want to", je doziveo jos vece skracivanje i minimalizaciju, i cesto cete cuti ljude da umesto "I am going to be..." kazu jednostavno "Uma be..." (izgovara se "ama bi") zato mnogi nasi kad dodju u USA, i misle da super znaju engleski, sokiraju se kad provale da gomilu stvari ne razumeju, kao ni Ameri njih.
mislim kul je i korisno znati i formal/business English, ali veruj mi bio sam prisutan i na business meetings gde se odlucuje o milionskim projektima, i iznenadili bi se koliko neformalno pricaju, jer u takvim situacijama, je vaznije sta se kaze, nego kako se kaze, i cesto i oni sklapaju business deals uz opustenu atmosferu, neretko i u restoranima uz casu vina. uostalom, Amerikanci uglavnom i ne pate od prevelikih formalnosti.
naravno, necete ici na intervju za posao i govoriti stvari tipa "I ain't trippin' dude" etc, tu treba primeniti "proper English", ali neces isto tako ici sa ortacima na baseball game i koristiti neki Oxford ili Cambridge English, jer ces izgledati smesno.
neformalni, govorni jezik, je mnogo korisniji in every day situations nego formalni. recimo ides kod car-dealer-a, koji najcesce nema ni zavrsen high-school, i koji je namazan, i prevarant, i sad ti pocnes da se kocis sa nekim frazama iz udzbenika, i on ce odmah da pomisli da ima posla sa nekom smotanom dilejom koju moze lako da iskoristi......ali kad mu ti ubacis par najnovijih fora, koje mozda ni on jos uvek ne koristi, on ce da pomsli "who the hell is this guy?!?" jer vidi po akcentu da si stranac, ali vidi da znas znanje! :naughty:
|