Dreadnot,
na te price trenutno zaboravi. Kuce koje su pre 2 godine kupljene za po 450k ne vrede ni pola od toga. Posle 2 godine otplate od 30 godina, otplati se $2k kredita a sve ostalo je otplata kamate. A ti sad prodaj kucu po trzisnoj ceni i duguj banci ostatak para, a onda placaj i stan.... Ili prijavi bankrot.
Kuca je investment ako je renoviras i prodas odmah po visoj ceni i razliku u parama stavis u dzep. Kuca je investment ako je kupis a u njoj je zivela velika zvezda

pa je prodas za velike pare... Kuca se kupuje jer zelis da ti se deca igraju u dvoristu i jer zelis nesto da im ostavis: investment-like price mozda pale kod nekog ko se ne razume u finansije.
Kao prvo ne moze da se poredi otplata trosobne kuce i renta u dva razlicita kraja grada. Znaci - poredi se slicna takva kuca u okolini. Ja poredim moju rentu sa otplatom stana iste kvadrature u mojoj ulici ili ulici nize, a ne u selu 50 milja odatle. To bi ti sad bilo kao da placas stan u centru BG, i onda kazes da ti je manja rata za kucu koju si kupio u Borci?! I ista je prica, u Borci su deca bezbednija, ima vise zelenila, bolje za porodice nego u BG...
Nije rata za kucu niza od kirije - jeste kad otplatis 60% (posle 20 godina) kredita pod uslovom da je trziste stabilno. Drugo - nema sta da vam neko prica: uporedite istorijske izvestaje koliko procenata godisnje su rasle cene nekretnina i stopu inflacije, kao i prosecno godisnje ulaganje u kucu, sva osiguranja i poreze. To je suma X. Onda uzmite razliku novca od kirije do mesecnih placanja na otplatu i sve te dazbine, kupite government bonds (mali interes ali ne propadaju), obracunajte procenat rasta na 30 godina. To vam je suma Y. Uporedite ove dve sume pa vidite koja je veca. Poenta je u tome sto to ljudi uglavnom ne rade (investiraju), osim sto izdvajaju u penzioni fond.
Ja jesam za kupovinu kuce, ali zavisi po kojim uslovima. I zavisi gde je ta kuca - ne po svaku cenu. Placam kiriju i ne boli me glava. Nesto ne radi - nije moj problem. Napadnu termiti - takodje nije moj problem. A i volim da sam mobilna...
Da se pojasnim jos jednom - po meni sve moze da bude razlog za kupovinu kuce, ali "vise se isplati" nije jedan od njih - jer je po meni "moje dete igra fudbal u dvoristu" daleko validniji razlog

Koleginica se udaje u septembru i prolazimo sad kroz ceo proces kupovine kuce (o vencanicama i vencanju da ne pricam - opste ludilo

)....kupuje kucu u Carson-u, 5+2, $209,000 ali je u forclosure pa mozda bude i manje. To je dosta daleko odavde ali je navikla vec da vozi - ali su joj roditelji, sestre, tetke, ujne tamo, pa je sve mnogo lakse