View Single Post
Staro 21.07.2010, 15:21
barajevo31 barajevo31 je offline
Drug član

Datum prijave: 25.11.2009
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik mira Prikaz poruke
Žana, da li si mislila posla ima koliko hoćeš?
ovaj proces dobijanja licence zvuči mnogo komplikovano i dugotrajno.
da li bih ja sa mojim diplomama mogla da radim u nekoj laboratoriji bez kontakta sa ljudima?
a kao medicinska sestra, odmah ili i tu mora neko licenciranje? kolika je plata med. sestre?
za Magelana
koji je tačno posao medical asistenta?
unapred hvala
Plate zavise od posla i lokacije. Tamo nije kao kod nas gde medicinske sestre mogu da rade gde hoće, tamo se specijalizuju za svako odeljenje. Zaradjuju negde od 45k - 65k, naravno zavisi od iskustva. Licenciranje naravno postoji, bez toga ne možeš da radiš, a zove se NCLEX-RN (nije baš tako ni jednostavan). Ne znam da li trebam da napominjem ali srednja med. škola se ne priznaje tamo nego isključivo post secondary što znači visoka škola ili dipl. med. sestra = RN. Na Jugu je potražnja RN veća pa zato imaju tamo veće plate. U Džordžiji je prosečna plata RN cca 75k dok je u NY 65k. Informacije o licencuri potraži kod nursing board u tvojoj državi. Svaka savezna država ima svoj nursing board pa njima pošalji email. A možeš da prelistaš i www.ncsbn.org (national council of state boards of nursing).

Medical assistant rade to što kod nas radi svako po malo. To znači sve od prijema pacijenta, uzimanje uzorka krvi, ultrazvuk, EKG, krvni pritisak, težina, visina, davanje inekcija...pa sve do birokratije (kontakt sa insurance companies, telefon, faks, narudžba materijala...). Kurs ili škola traje godinu dana do dve (zavisi od koledža i full time ili part time studiranja), a plate su cca 25k - 35k.

Možeš još da radiš i kao LPN (2god kurs, nešto kao kod nas srednja med. sestra, plata cca 35k) i CNA (2mes kurs, bolničar, plata cca 25k).

Sve to možeš bez nostrifikacije ali ćeš morati da pohađaš te kurseve odnosno škole jer bez nostrifikacije kao medicinski radnik možeš da radiš gde i ja, programer. Znači nigde. Diploma se sigurno priznaje ali ćeš morati da položiš neke ispite/testove i to ume da traje. Tako je svugde u svetu i u ni jednoj državi taj proces nije skraćen tako da ako hoćeš da radiš kao doktor medicine moraćeš malo da se pomučiš. Sa diplomom med. fakulteta tamo ne možeš da radiš kao med. sestra, ni kao običan bolničar jer jednostavno za svaku poziciju postoji škola. Da skratim, ako misliš da možeš sa tvojom diplomom da radiš negde u zdravstvu, neće moći nažalost. Ili nostrifikacija ili polaganje kurseva za neki drugi naziv.
15. 07. 2011 - Not selected
Reply With Quote