[QUOTE=dragance;18064]I mene isto zanima TOEFL.Ako ti nije tesko da ogovoris, koliko si se vremena spremala za ispit ? I kako si stajala sa engleskim pre spremanja ? Hvala[/QUOTE]
Evo ovako, pripremala sam se neka 4 meseca, tako sto sam uzimala privatne casove 1 nedeljno, a pred sam test i dva puta nedeljno. To mi je bilo neophodno da se izdriblam da na sve moguce teme smislim sta da odgovorim i to isto ucinim u 60 sek.
Test se sastoji od 4 dela: Reading, Listening, Speaking, and Writing.
Jedino sekcije reading i listening nisu u jednakom broju kod svih polagaca tj. jedni dobiju vise readinga a drugi vise listeninga (ja sam dobila 5 readinga i 5 listeninga a moja drugarica 3 readinga i 7 listeninga). Ostale dve oblasti svi dobijaju isto tj. imas 5 tema za speaking i 2 sastava da pises.
Sam test nije merilo znanja engleskog jezika, bar po mom misljenju, jer sve zavisi sta ces dobiti. Ja sam recimo imala za reading cak 3 teme iz biologije/medicine pa mi je bilo fantasticno jer znam o cemu pricaju dok su druge dve bile recimo teologija i arhitektura. Teme dobijas iz bilo koje oblasti: istorija, umetnost, geografija.. i posle citanja imas pitanja na koja treba da odgovoris (multichoice questions). Da ne zaboravim da naglasim da si ogranicen vremenski u svakoj sekciji.
Potom sledi listening gde slusas razgovor dve osobe ili profesora recimo, i potom opet odgovaras na pitanja. Zatim sledi pauza od 15ak min.
U speaking dobijas 5 tema. Nakon sto ti se tema ispise na ekranu imas mislim 15-30 sekundi da smislis svoj odgovor i onda odgovaras 45-60 sekundi i tvoj odgovor se snima.
Poslednji je writing gde dobijas jednu slobodnu temu i iznosis misljenje, i jednu temu gde prvo procitas text pa odslusas razgovor i ta dva kombinujes u svom sastavu. Sastav treba da ima odredjenu formu.
Mana polaganja ovog testa, u Srbiji barem, je sto ti i neko pored tebe necete imati isti test (gore pomenute razlike u readingu i listeningu) te ce neko pre stici do speakinga i tada nastaje haos jer ljudi ne sapucu, iako mikrofon snima i sapat, vec se deru a vas je 8 u prostoriji i to jako dekoncentrise.
Takodje odvojeni ste medjusobno kartonskim pregradama da ne bude jelte prepisivanja koje su jednoj devojci 2 puta padale na glavu u toku testa i to jednom na speakingu (sto je uzas) a nema da pauziras test.
|