Bila sam na prezentaciji u sredu. Sto se tice garancija, rekli su da nisu potrebne, ali je potrebno da dobitnici zelene karte imaju za pocetak nekoga, kod koga ce biti i da konzul prilikom razgovora zakljuci da dobitnik zaista hoce da zivi i radi u USA, kao i da sve zavisi od slucaja do slucaja. Veoma je bitno da konzul proceni, da li ce se ta osoba snaci u USA(na osnovu zanimanja i karakternih osobina) kao i da ne dodje u situaciju da bude na teretu drzave.
Sto se prezentacije tice, prvo se obratio konzul, koji je jedva pricao srpski i zvucao je prilicno simpaticno. Zatim su nam pokazali kako treba popuniti prijavu. Sajt je [url]http://www.dvlottery.state.gov/[/url]
Prvo treba proveriti sliku na:Photo Validator. Bitno je da bude 600x600 piksela, kao i da zadovoljava ostale tehnicke karakteristike koje su navedene u instukcijama(ja sam uce otisla u foto radnju, ponela papir sa instukcijama i tamo su uradili sve. Platila sam 250 dinara. Sliku sacuvajte na flesu)nemojte sada da dajete novac bezveze), a ako vas izvuku i budete isli na razgovor u ambasadu, trebace ista ta dimenzija 5x5.).
Prijava se radi u Internet Explorer 6.0 ili 7.0 i najbolje je ici na prvu verziju Begin Standard Entry. Podatke treba unositi iz pasosa.
Opcija: in care of, odnosi se ako hocemo da nam posta stize na neku drugu adresu(mada ove godine nece biti papira i koverti, ali tako su rekli). ZIP Code je 11000 ili 21000 ili postanski broj na koji uvek primamo postu. Telefon je najbolje navesto mobilni +38163 ili 64.....
Veoma je bitna [B]EMAIL ADRESA[/B]. Od 01.05.2011 moci ce da se proveri status. [U]Onog trenutka kada se posalje email za proveru statusa u Kentakiju ce primiti k znanju i ako je neko izvucen, pocinje email prepiska. NECE BITI KOVERTI I NECE BITI OBAVESTENJA EMAILOM DA LI CE NEKO BITI IZVUCEN ILI NE. AKO JE NEKO DOBIO GREEN CARD,[B][U]A SAM NE PROVERI[/U][/B], [U][B]NECE BITI OBAVESTAVAN[/B][/U][/U].
Prvo ce biti potrebno da popuni formulare, a zatim ce dobiti i email kada ce imati razgovor u ambasadi. Razgovor ne bi trebalo odlagati, jer ce sluzbenici vratiti broj u US Department of State, a prilikom odlaganja postoji rizik da nestane brojeva.
Rekli su da je NAJVAZNIJE SA SACUVAMO ILI ODSTAMPAMO ILI PREPISEMO [B][I]Confirmation number[/I][/B], jer bez njega ne mozemo nista da uradimo. Prilikom razgovora u ambasadi, ne treba prevod dokumenata, vec samo kopija i original na uvid.
Takodje su rekli da prilikom popunjavanja kliknemo misom sa strane(kada povucemo neki podatak, npr:naziv zemlje), jer postoji rizik da prilikom skrolovanja, povucemo pogresan podatak. Ja sam vukla ruler sa strane.
Rekli su da se ne prijavljumemo preko agencija, jer ce oni imati nas confirmation number i mogu da nas ucenjuju za novac.
Mogu da se prijave svi koji imaju najmanje cetvorogodisnju srednju skolu, ali da su je redovno pohadjali.
Ovo je ukratko, ne mogu vise da se setim. Pisala sam beleske i nadam se da ce ovo nekome pomoci.
Srecno svima, koji se prijavljuju.
|