Utisci drugih ljudi:
2005-te proveo sam 4 meseca u Highland Park-u, verovatno jednom od najbogatijih predgradja Cikaga. Dosao sam kao student iz Srbije u okviru programa Work and Travel i celo leto radio kao konobar u jednom od lokalnih golf klubova kojih by the way ima na desetine u tom kraju. S obzirom da sam pored tog aktivno tragao i za dodatnim poslicima mogu da iznesem svoja iskustva.
Sa aspekta zarade za ljude sa srednjom skolom, mislim da je posle gradjevine, ugostiteljstvo najbolje placeno ako se nadje posao u nekom boljem restoranu gde se ostavlja bakshish (u mom slucaju je na zalost bio non-tipping club sa clanovima). Mislim da supermarkete i retail treba izbegavati, jer se cena rada iz mog iskustva ("Targett", "Walgreens" na primer) krece do 7 $ na sat. U tom kraju (Highland Park, Highwood) ima vise skupljih restorana i kvalitetnih barova u kojima je relativno lako naci posao, ali je za posao konobara ipak potrebno malo jache znanje engleskog jezika. U baru ("Miramar") u kome sam ja dobio posao, iako nisam imao nekog specijalnog iskustva, potrebno je bilo poceti sa pozicije buss-boy-a dok ne nauchish meni, a u roku od mesec, dva prelazilo bi se na vise pozicije. Momci koji su konobarisali imali su zaradu od preko 200$ na dan (i do 400), ali je posao zaista stresan i naporan (treba usluziti Jordan-a i Pippen-a smile.gif) Napomenuo bih da je pozicija konobara u tim barovima nesto drugacija, nego sto se ovde to radi, naime akcenat je na komunikaciji sa gostima, predlogu sta da izaberu i unosenju porudzbine u kompjuter, dok za fizicku isporuku hrane i napitaka za sto gosta postoje Mexikanci smile.gif Nasuprot ovoga, rad u golf klubu (barem u mom slucaju) podrazumevao je interakciju sa ljudima "teskim" preko 10 mil. $, veoma ljubaznim, obrazovanim, kulturnim ali i zahtevnim. Ipak nosio je mnooogo manje stresa ali i manju zaradu (za pocetak oko 8 $ na sat, kroz godinu, dve mozete stici do 12$, ali nije bilo bakshisha).
Sto se stanovanja tice, ja sam besplatno ziveo u samom golf klubu, imao sobu kao u hotelu + 2 topla obroka sto drasticno smanjuje troskove. Mislim da je to tako i u drugim country club-ovima. Sam Highland Park kao mesto bogatih Jevreja ima izuzetno visoke cene rentiranja stanova, ali vec na 10-tak milja mogu naci stanovi pod znatno povoljnijim uslovima. To naravno otvara pitanje kupovine automobila, koji u su ovom slucaju, zivota u predgradju neophodni. Sto rece jedan moj drug, "Ovde ako nemas kola kao da nemas noge"...
|