E, ja bio danas u Američkom kutku u NS na prezentaciji. Imao sam samo jedno, a kasnije se setio još jednog pitanja, tako da sam se načekao, ali vredelo je.
Pa da prenesem ono čega se sećam:
1. Kao što je rečeno, od ove godine sve on-line. Kada dobitnik vidi da je ustvari izvučen za dalje procesuiranje, aktivira svoj dobitak i KCC Vas kontaktira mejlom.
2. Rekao je da se svake godine smanjuje broj prijavljenih na lutriju... (nisam baš računao, ali izgleda je za dv2011 bio oko 12mil, a za dv2010 13mil?)
3. Istakao je da "affidavit of support" nije neophodan uopšte - ipak, znaju oni zašto mi igramo lutriju...
4. Jako je bitno imati adresu u USA na koju treba da stignu dokumenta, ko je na toj adresi, i šta Vam je ta osoba.
5. Običan mail u stilu "Eee, ćao, drago mi je da si dobio/la na lutriji! Čestitam. Slobodno dođi kod mene za početak, potrudićemo se..." da.
6. U aplikaciji, kad popunjavate, ako ste trenutno srednjoškolac, a završavate pre 1. Oktobra, kada počinju intervjui, rekli su da se slobodno može staviti HighSchool Degree, zato što će na intervjuu to biti tačno. (NARAVNO: i dalje 12 godina školovanja, redovnog!).
7. Moje prvo pitanje: Šta se dešava ako ja konkurišem u Aprilu za J-1 vizu? Da li konzul može da me diskvalifikuje zato što će u računaru videti da sam prijavljen na lutriju (iako još nisam ni izvučen)? I šta se dešava ako me izvuku?
Odgovor: To bi moglo da utiče, ali ako ja dokažem jake veze sa maticom, ne bi trebalo da bude problema. Što se tiče ako me izvuku, ja se sa J-1 vraćam u Sept/Okt, tako da bih mogao komotno da odradim sve regularno. Čak me je i posavetovao da idem na J-1 i da se prijavim za lutriju.
8. Moje drugo pitanje: Šta se dešava sa onima kojima na vizi piše "2 year rule applies", a budu izvučeni?
Odgovor: Za njih 2 godine nema lutrije. A naglasio je da se za W&T J-1 vizu ne radi "2 year rule".
Otprilike je to ono čega se sećam... Ništa preterano se nije dešavalo, objasnili su kako funkcioniše program, kako se prijavljuje, odradili prijavu za Miki Mausa sa ženom i onda pitanja.
Ako se još nečega setim, dopisaću. Nadam se da je i ovo od neke pomoći.
Već dugo samo turista.
|