Citat:
Prvobitno poslao korisnik milelj
Evo da se javim i drugom kolegi. Prvo, cestitke na novom poslu, svaka cast. Zadovoljstvo mi je i dalje koristiti Skype znajuci da neko koga "poznajem" radi tamo  Srecno!!!
Sad da se vratim originalnom pitanju:
Sad sto se tice ostalih stvari... Ovde ti je prica slicna kao i bilo gde... Imas male firme gde imas jednog coveka za sve, od administracije rutera, sviceva, exchange i domena, do toga da ti korisnik kuka sto mu sporo radi internet i kako se formatira celija u excel.
Velike firme i partneri imaju poziciju network engineer". Jedino tu mozes da se nadas da ces nastaviti da se bavis mrezama, najcesce Cisco mreze, ASA ili Juniper ili Nokia kao FW, Cisco ili F5 kao load balanceri, BlueCoat ili websense kao web filteri... Ovo obicno vazi za one firme koje sam ja do sada video (tipa 100 i vise zaposlenih).
Puno pozdrava
|
Slazem se, ali u svakom slucaju su ti vece sanse ako pored mreza administriras i domen i exchange i Asterisk i sl. Mnogo malih firmi trazi takve admine, ne mora bas biti skrnavez sa excel tabelom i sl :-)
Ja sam licno ovde clan linux udruzenja i cesto su se na njihovoj mailing listi pojavljivale ponude za admina u manjim (do 100 ljudi) i vecim firmama (do npr 200-300 ljudi). Velike firme su politika za sebe. Naravno, ako hoces bas da budes network engineer, onda je to posao u velikim firmama i tamo ne znam kako stoje stvari (nisam licno vidjao oglase, ali nisam u tom domenu). Mnoge firme sa do 200 zaposlenih traze nesto sto ovde zovu "IT guy", u nasem prevodu "ajd ti" :-) Administrira domen, mrezu, exchange, asterisk, vpn, razne alate potrebne firmi (ako je programerska to su cesto build serveri tipa hudson i sl). Povezivanje sa raznim grupama vezanim za sopstvenu struku je jako dobro, jer se tu upravo stvaraju kontakti. Postoji u Chicago i Tech Coctail gde dolaze strucnjaci i rekruteri i razmenjuju informacije, upoznaju se i sl. U pocetku je bio dzabe, sada se placa valjda 15$ i organizuje se 3-4 puta godisnje.