Citat:
Prvobitno poslao korisnik mijan
S obzirom da sve informacije govore da je stanovanje u NYC jako skupo, kako porodicni ljudi koji imaju dete i koji rade u restoranima i prodavnicama uspeju da zarade toliki novac?
|
Moja predpostavka je da porodica sa decom mora biti iznad 100-115K godisnje (i to dok deca ne krenu u skolu). Mislim da je su to neke realne pare sa kojom jedna porodica moze da zivi u NYC-u i da ne oskudeva (mada nece ziveti ni nesto besno). Iskren da budem, nasih ljudi koji imaju decu ne znam, vecina nasih zivi ili sa cimerima, cak i po nekoliko njih, niko od njih jos nema dece. Od ljudi koje znam, a imaju dece, to su vec pravi Ameri i u NYC-u vec nekoliko godina (vise od 10). Za to vreme, ljudi se snadju sto se tice plata i svega ostalog, tako da oni mogu sebi obezbediti normalan zivot.
Citat:
Koliko znam na forumu su kruzile informacije da je rad u prodavnicama jedan od najjeftinijih. Koliko je iz nekog tvog ugla potrebno mesecno novca jednoj porodici sa detetom da plati stan i priusti neki prosecan zivot? Svi govore kako je zivot u NYC jako skup, pa kako onda ljudi prezive ako nisu neki ekstra u svojoj profesiji i ne zaradjuju mnogo?!
|
Stanovanje je jako skupo! Hrana, odeca, tehnika i sve ostalo ima manje-vise iste cene kao ostatak USA. Jednosoban stan u Queens-u ti ide oko 1500-1700 USD mesecno, Brooklyn je 1700-1900... Pazi, sve cene su odokativne i predpostavljam da su cene za dobre stanove u u finijim krajevima. Mozes da odes na gomilu mesta u Queensu i Brooklynu i da nadjes stanove za manje para, koji mogu biti u losem kraju, problemi sa bubama, vlagom, pacovima, itd.
E sad... Cetvoroclana porodica: odmah ti treba barem dvosoban stan, kablovska, telefoni, gas+struja, prevoz... Znaci, bez hrane, zdravstvenog osiguranja ti treba barem 2200-2500 dolara mesecno (minimum).
Citat:
Pitao bih te da li poznajes nekog od nasih ili ne mora biti nas a da radi nesto kao nas "domar" u zgradi u kojoj i zivi? Cuo sam da to nije lose placeno s obzirom da ne placas stan i li ga placas manje nego onaj ko redovno stanuje u njoj.
|
Domari uglavnom zive za dz. E sad, imas par "vrsta" domara... jedni rade bukvalno 24h za vlasnike zgrada (obicno vise od jedne zgrade), sredjivanje stanova, krecenje, menjanje podova i sve ostale radove. Oni nemaju drugi posao, nego prakticno rade na odrzavanju nekoliko zgrada.
Drugi su domari u zgradi, ako puknu cevi ili neka druga havarija se desi, oni to moraju da srede, ali pored toga, ukoliko su potrebni neki veci radovi, pozivaju drugu firmu koja te radove izvodi. Ti ljudi najcesce imaju samo besplatno stanovanje, tako da obicno moraju da imaju jos neki posao.
Citat:
Koliko je isplativo ziveti van samog grada a putovati tj. raditi u njemu? Realno ili ne?
|
Sve zavisi od posla i dela grada... Ima ljudi koji putuju po 2 i po sata u jednom pravcu do posla... Moje radno vreme je 9 sati dnevno, ako bih putovao jos 5 mogao bih da dodjem kuci i odmah legnem da spavam. Sto se mene tice, ta kombinacija mi nije isplativa, opet, moze se naci i nesto sto je satak vremena udaljeno, sto bi moglo da ti ustedi mozda nekih 200-300 dolara mesecno. Sad, ako za 20 radnih dana potrosis 30 sati za putovanje vise nego da zivis negde blizu, da li je to isplativo (ispadne 7-10 dolara po satu)? nekom mozda jeste, nekom nije...
I opet, sve zavisi gde ides na posao... Primera radi, Long Island City je udaljen 15 minuta od Times Square-a, 25 od Central Parka, 35 od Wall Street-a, 45+ od Brooklyna... Tako, da ako imas srece da radis blizu Penn Station (koja je zeleznicka stanica) mozes biti udaljen 45 minuta vozom od NYC-a, placati stan dosta manje (30-40%), a imati isti commuting kao osoba koja zivi na LIC a radi u Brooklynu
Nadam se da sam pomogao.