View Single Post
Staro 14.04.2012, 16:16
milosx milosx je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.07.2011
US lokacija: NEW YORK
YU lokacija: BiH/Srb
Nepromenjeno

Dosao sam ovdje sa namjerom da napisem kako je bilo juce na intervjuu ali feanor997 me je preduhitrio pa ne znam sta novo da napisem.
Mogu samo dodatno da ohrabrim one koji misle da ce njima praviti problem jer su iz nekog razloga specifican slucaj, kao sto sam ja mislio za sebe.

Ja sam se prijavio kao single, dan poslije izvlacenja sam poslao papire isto kao sam, i to sa formularom na kom je greskom pisao datum ponistenog izvlacenja. Pisao sam KCC i rekli su da to nece praviti problem.

Djevojku sam mislio povuci kasnije, svadba, pa spajanje porodica ali sam nakon dobijanja poziva za intervju saznao da to traje i vise od 5 godina pa su nam u abasadi savjetovali da se vjencamo odmah.

Vjencali smo se mjesec dana pred intervju, pozvao sam ambasadu da javim da mi i suprugu dodaju na moj Case (nismo nista slali u KCC); otisli u sarajevo na pregled (supruga nije jos stigla da dobije sve dokumente sa novim prezimenom pa je pregled uradila sa djevojackim i to je bilo u redu.
Inace supruga ima grzavljanstvo srbije, ali ni to nije bio problem da sredjujemo papire u bosni gdje sam se ja prijavio.

[B]Sredjivanje papira[/B]
1. Posto trenutno zivim u srbiji, i to duze od 6 mjeseci, trebala mi je potvrda iz policije. Trebalo im je citavih 25 dana za taj papir! Njihovo objasnjenje je bilo: rodjeni ste u Banja Luci (kompjuteri jos nisu izmisljeni pa to malo duze traje)
2. Potvrda od austrijske policije (tamo sam studirao). Predao u konzulatu u beogradu, stigla za 3 dana.
3. Potvrda iz policije u Banja Luci - za dan gotova.
4. Potvrda iz suda u Banja Luci - isti dan gotova.
5. Izvod iz MKR - Posto smo se vjencali u Beogradu, tu potvrdu sam nosio u maticni ured u Banjaluku, i tamo su mi napravili medjunarodni rodni list sa upisanom izmjenom bracnog stanja i medjunarodni vjencani list, isti dan
6. Vojni odsjek, sutradan gotova potvrda
Bilo je tu jos 300 papira ali nista od toga nisu trazili

Intervju sam prema svim pricama ovdje zamislio u nekoj kancelariji, good cop-bad cop situacija, ali se sve obavlja na salterima.

[B][U]Prvi salter: [/U][/B]
[B]Za mene[/B]: Novi formular gdje sam dodao podatke od supruge, rodni list (ovjerena kopija), vjencani list(ovjerena kopija), potvrde iz policija (Srbije, Bosne i Austrije), potvrda iz suda, diploma(ovjerena kopija)(dvojezicna njemacki-engleski), potvrda o nesluzenju vojske, pasos
[B]Za suprugu[/B]:
Njen formular, rodni list iz Srbije (ovjerena kopija), jos jednom vjencali list (posto nismo na to racunali dali smo original iz srbije), potvrde iz policije i suda, 2 fotografije, pasos (Srbije)
Dokaz veze: fotografije
To je sve... nisu trazili ni izvode sa racuna, pozivna pisma, nista...

[B][U]Drugi salter: [/U][/B]
Na engleskom... davanje otisaka. Iz nekog razloga sam mislio da ce to biti sa mastilom, a posjekao sam se na papir i mislio sam da cu imati tetovazu kao uspomenu... ali je ipak digitalno

[B][U]Treci salter: [/U][/B]
2x $330

[B][U]Cetvrti salter: [/U][/B]
Engleski jezik
Pitanja su bila: Govorimo li engleski, zaklinjemo li se,
(Postavlja nam pitanja dok lista fotografije)
-Od kada ste zajedno?
-Godinu i po dana.
-Jeste li se vjencali nakon sto ste saznali da da ste izvuceni ili prije?
-Nakon
-I onda ste pomislili: zelim i nju da povedem i vjencali se?
-Upravo tako
Gdje ste se upoznali? Gdje sada zivite? Cime se bavite (svakog pojedinacno pita)? Cime planirate da se bavite u US? U koji grad idete?
Cestitam, dodjite po vize u ponedeljak.

Budite slobodno nervozni, i taj covjek razumije da vam je to prekretnica u zivotu ;)

Put u NY planiramo sredinom juna. Vjerovato cu najpre sam dok ne nadjem stan i posao pa ce onda ubrzo i supruga da mi se pridruzi. Taman ako jos neko planira u NY uskoro ili zna nekog ko trazi privremeno cimera moze da mi se javi na pp da ne zakrcujemo temu.