Po zakonu, ako si odsutan duze od 6 meseci u toku jedne kalendarske godine bez prethodnog podnetog i odobrenog zahteva za Re-Entry Permit, Green Card prestaje da vazi jer je "abondoned". Re-Entry Permit ne moze da se vadi u ambasadama. Immigration Officer na aerodromu ima pravo diskrecione odluke - moze da zatvori oci i ne kaze nista but "not likely". Kako god da se ova prica zavrsi - imaj u vidu da ovde "kako cemo, lako cemo" moze da te dovede u neprilike. Rokovi se postuju, bez obzira da li su vezani za placanje obaveza ili dokumenta. Slabo nesto emocije rade danas u administraciji - u principu ako naletis na nekog koje mlad, tek poceo i pun entuzijazma - oni su voljni da ljudima izadju u susret ako je moguce. Ako su umorni i ne gledaju previse, bices ok. Ako naletis na nekog kome je svega vise preko glave - onda jbg. Sudeci po iskustvima nekih od mojih prijatelja - znam da je jednoj mami ukinuta zelena karta a onda su je odbili i za turisticku vizu iz identicnog razloga kao sto je tvoj. Jednom sam vec pisala da je iz istog razloga oduzeta zelena karta jednom muzicaru u BG ambasadi kad sam ja imala intervju (vracen je sa aerodroma). Jos jedna mama kod mojih u komsiluku ne moze da dobije ni turisticku sada nakon sto su joj ukinuli Zelenu kartu pre nekoliko godina. Tako da ono - neka vam je sa srecom. Sto god tamo nije moglo da se zavrsi nadam se da je bilo vredno rizikovanja statusa u US. Koji god savet da vam daju u Ambasadi - imaj u vidu da je odluka strogo u rukama Immigracionog officer ovde - znam licno ljude koji su vraceni sa Aerodroma iako su dobili turisticku vizu bez problema u BG.
|