Citat:
Prvobitno poslao korisnik milosx
Mislim da malo preterujes. Mi smo isto u NY (Woodside, komsije  ) i do sad nam je samo ovaj mesec presao $2500 troskova jer smo kupovali namestaj i razne sitnice i gluposti. Skromno je relativan pojam, imamo za sve, ne gledamo svaku paru, kupujemo sto bi smo kupovali i da imam 3 puta vecu platu, jedemo cesto napolju, a namirujemo i hirove.
Svako ima drugaciju pricu... kad smo dolazili culi smo od ljudi ovde da nam treba 50K za normalan zivot, neki su isli i do 80K, ali po mojoj nedavnoj racunici, ovde je dovoljna bruto plata od 38000 (ukupno) za dvoje da zive sasvim normalno.
1200 stan
100 net, struja, kablovska
1000+ hrana, odeca, prevoz, telefon, tehnika
Zdravstveno i zubno osiguranje
x12 + 25% porez
|
Ne...u pravu ste. Ima ljudi koji žive i sa manje novca. Moguće je. Samo je pitanje kako želiš da živiš.
Život u NJ nije život u NY. U bližim delovima NJ su cene rentiranja malo niže nego na Manhattan-u. Wladinho, živo me interesuje gde je to i u kakvom smeštaju živeo tvoj prijatelj i šta je jeo kada su njih dvoje mesečno imali ukupne troškove 1500$. Malo mi je teško da u to poverujem.
Ja sam dao komentar za našu situaciju, a i obrazložiću:
Mi smo par sa malim detetom. Nama je potreban bar jednosoban stan.
1625$ nam je mesečna renta
210$ metro karte
120$ prepaid telefoni
40$ struja
15$ gas
35$ internet
40$ pranje i sušenje veša
Ovo su samo standardni mesečni izdaci (nemamo kablovsku i ne uplaćujemo zdravstveno ili zubno za sada, a to je svakako neophodno) koji dođu blizu 2100$.
Hranu, standardne potrepštine za dete (pelene, maramice, papice...), kozmetiku, hemiju i sl. plaćamo 1000+$ mesečno, pri čemu se trudimo da kupujemo robu koja je na akciji, gde god ima jeftinije i sl (Trade Fair, Target, Trader Joe's...). Ne jedemo često napolju (jednom nedeljno odemo u Chipotle i potrošimo oko 20$, pojedemo ponekad parče pizze za 1$ kod Bryant parka, ne naručujemo klopu...) i ne ispunjavamo sebi hirove.
Dakle ovo je 3100-3200$ mesečno.
Nepredviđeni troškovi se događaju s vremena na vreme (pre dva dana su nam recimo ugradili detektor za ugljen monoksid kod spavaće sobe - čini mi se da će nam naplatiti 25$).
Dodaj sada na to da imamo malo dete kojem je svako malo potrebno kupiti komade garderobe, igračku, ili neku drugu nestandardnu potrepštinu.
Ako misliš sebi kupiti neku neophodnu stvar - komad garderobe, obuće, knjigu ili bilo šta slično (a svaki mesec ti treba bar dva-tri takva komada), platiti šišanje, lek, komad za kuću... onda ćeš uvideti da ni ovaj ostatak do 4000$ "nije teško potrošiti".
I to je sve bez zdravstvenog i zubnog osiguranja, kablovske televizije, kafića, restorana... O putovanjima ili štednji para u okviru tih 4000$ ni ne pomišljamo. Tehniku (TV recimo još uvek nemamo. Računare, kameru i foto aparat, Ipod-ove, telefone smo doneli sa sobom i to nam nije predstavljalo trošak) nisam računao u troškove, kao ni nameštaj, pokućstvo i slično.
Ovo kako mi trenutno živimo je za mene skroman život.
Ja mislim da nisam preterao - samo je pitanje perspektive.