View Single Post
Staro 06.01.2013, 20:25
Good Spirit's Avatar
Good Spirit Good Spirit je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.04.2008
US lokacija: Bay Area, CA
YU lokacija: Belgrade
Nepromenjeno

Mislim da se ovde pogresno shvataju stvari. Ako posao ne zahteva univerzitetsku diplomu, to ne znaci da za sertifikat ne treba da se uci i plati.

One plate koje su navedene u prvoj poruci su vrlo dobre plate. Do njih se ne stize tako sto se zavrsi koji kurs za po par stotina dolara i koji mesec ucenja.

Nemojte biti naivni.

Ako neko sada nema znanja iz tih oblasti i zeli da se preklalifikuje to nece biti tako jednostavno. Ako je kurs lak, jeftin to znaci da je vrlo dostupan i da ce ga dosta ljudi poloziti, samim tim tesko da ce biti nesto puno cenjen i placen.

Ja na sertifikate vidim kao na dokaz vasih prethodnih znanja. Npr. vi ste elektricar koji to vec radi izvesno vreme i ima odredjeno iskustvo i znanja. U ex-ju drzavama niko ne trazi neke sretifikate i sve ide po preporuci i to funkcionise tako. Ovde vam treba licenca/sertifikat za skoro sve i za takve ljude ovi testovi nece predstavljati veliki problem da poloze i da udju u posao.

Ja ne znam kako da odgovorim nekome koliko vremena treba da se polozi neki test. Pa zavisi koliko znas, ako nemas nikakva predznanja, tesko da ces da ga polozis ikada osim ako ne naucis napamet.

Konkretno posto sam u IBM sferi, testovi su od 20-200 dolara i spremaju se od 10 minuta do nekoliko meseci. Ako imam iskustva radeci na nekom proizvodu ja posle implementiranja toga odem i polozim ispit, primenim to sto sam uradio, ali to sve povlaci gomilu nekih predznanja ...

Za frizera imas sertifikate i skole koje mozes da polozis za par meseci, ali da li ces biti dobar firzer posle toga? Tesko, jer nemas iskustva. Ako si sisao pre, onda nemas problema.
Reply With Quote