View Single Post
Staro 07.01.2013, 16:30
minimaxus minimaxus je offline
Drug član

Datum prijave: 29.10.2012
YU lokacija: Banja Luka, RS-BiH
Nepromenjeno

Mislim da je vrijeme da se otvori nova tema pod nazivom, "IT poslovi u USA". Koliko sam ja primjetio, takva ne postoji.

Sto se tice vasih komentara (pogotovo onih iz prve ruke) ocigledno da su IT poslovi jako trazeni u SAD, uostalom, kao i u cijelom svijetu. Jasno je kao dan da svaka potvrda (sertifikat) daje odredjenu prednost onome ko ga posjeduje. Pod tim konkretno mislim, da je ta potvrda odraz stecenih znanja iz odredjene oblasti. Konkretnije, ako se prijavljujes na radno mjesto koje zahtjeva odredjena znanja iz oblasti racunarskih mreza i uz prijavu prilazes CCNA, od tebe se ocekuje da " validates the ability to install, configure, operate, and troubleshoot medium-size route and switched networks". Ako i nesto nisi do kraja savladao, osnove se moraju poznavati. Cisco literatura je po meni jako kvalitetna i onaj ko je temeljno izucava, uz odredjenu praksu, moze steci znanja koja su konkurentna na trzistu.

Citat:
Nemojte IT shvatati kao neku veliku nauku. Postoji mnogo poslova za koje je potreba strucnost u vidu zanatlije a ne doktora nauka. Ja sam tek sa 25 godina poceo da ucim stvari koje su vezane za IT koje su mi posle postale posao. Jesam kao klinja sedeo non stop za racunarom ali uglavnom za igricama i internetom.
Ovo je teska neistina, da ne kazem neku grublju rijec. To sto su racunari danas rasprostranjeni ne znaci da smo svi eksperti ukoliko uspjesno krekujemo igricu, instaliramo nelegalno kopiju Windowsa i uspjesno zamijenimo toner u stampacu. To sto ti navodis su poslovi tipa "uradi sam" kao sto bi provjerio ulje u automobilu, zamijenio sijalicu, gumu itd. Konkretno, ja sam imao zadatak da "osposobim" decka za "mreznog administratora". Svaki dan "administrira" korisnike a ne zna sta je racunarska mreza, ubacuje racunare u domen a nema predstavu koja je razlika izmedju istog i workgroup-e.
Reply With Quote