View Single Post
Staro 08.01.2013, 09:19
Dzordz Dzordz je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.01.2013
US lokacija: Jos cekam
Nepromenjeno

Citam ove svoje poruke i vidim da sto bi fudbaleri rekli sam uleteo klizeci sa obe noge kramponima Da me razumete nisam nista lose hteo da kazem pa cu da udjem u malo dublju pricu valjda necu smoriti.

Trudicu se da ne bude "wall of text"

Prvo moramo da shvatimo o kakvim se poslovima prica jer IT se sastoji iz jako puno razlicitih profesija. Za one koji gledaju spolja System Administrator i Programer su manje vise ista zvanja, dok bi se i jedan i drugi verovatno uvredili da ih pomesate.

Vecina ljudi kada prica o IT misli na programere i na kucanje po konzoli (tekstualni editor). Dok je to verovatno najbolje polje kada se pogleda koliko ljudi zaposljava i kolike su plate, svakako nije jedini. Ono sto treba imati na umu jeste piramida odredjene profesije i kolike su prepreke da bi se uslo na pocetni stadijum i dobio posao a posle kako prilike budu dozvoljavale ce se rasti sa znanjem i zvanjem. U programiranju ova prepreka je rekao bih najvisa, uglavnom je to fakultet ili pristojno znanje programiranja. Nije nemoguce ali je poprilicno tesko to savladati sam ili kroz neki kraci kurs (do mesec dana).

Sa druge strane imamo System Administratore i Network Administratore. Njihovi se poslovi preklapaju mozda 10% i cesto saradjuju jedni sa drugima a jos cesce se mrze posto je uvek onaj drugi kriv sto nesto ne radi. System Admine za Linux cu preskociti posto je to posebna fela i za to treba uglavnom biti vec u tome neko vreme i emotivno vezan za open source. Microsoft (Windows) System Admini su dosta cesta sorta u danasnjim enterprise okruzenjima zbog cinjenice da MS pruza kompletan paket proizvoda za firme kojima kada se nameste nije tako tesko administrirati. Zbog toga ima i priucenih admina a ima i nizih pozicija (1st level IT service desk) koji obavljaju neke pocetne zadatke i olaksavaju posao "pravim" Adminima. Postoje akreditovani kursevi svugde po svetu pa tako i na Balkanu koji rade po MS programu i pruzaju neka osnovna znanja koja uz dodatan rad mogu da dovedu do recimo funkcionalnog znanja dovoljnog da se dobije ulazni posao u piramidi MS System Admina. Ja kada sam bio aktivan u tom polju to je bilo 50 radnih dana (10 nedelja) po 4 casa predavanja i trebalo bi vam jos toliko sigurno da utvrdite gradivo kako valja. Preduslov je naravno vrlo dobar engleski. Kada sve to savladate mozete da polazete i sertifikate koje izdaje sam Microsoft i time su "validni" u celom svetu. Tokom godina kako ljudi traze laksi izlaz iz problema osmislili su ljudi kako da se to polozi i bez nekog znanja samo da se nabubaju pitanja koja su "procurela" zato i ovi sertifikati (kao i dobar deo drugih iz IT industrije) sluze samo kao ulaznica za intervju a ne kao garant dobijanja posla.
Network Administratori se dosta cesto vezuju za Cisco sertifikate kao najjaceg vendora. Imaju slicnu situaciju kao i Sys Admini po pitanju mogucnosti za ulazak na pocetni nivo stim da osnovni zvanicni kurs je drugacije struktuiran (oko 1.5 god 2 puta nedeljno po 4 sata) i rekao bih izbacuje kandidate sa mnogo boljim znanjem nego li MS kursevi.

Disclaimer: Za polaganje ispita kako valja potreban je vrlo dobar engleski posto ima dosta trik pitanja gde ukoliko se zbunite i ne znate sta vas pitaju cete odgovoriti pogresno.
Disclaimer 2: Dosta pocetnih poslova koji mogu se vec obavljaju iz Indije/Jugoistocne Evrope/etc.

Svako ko jos nije dobio GC moze da pocne da uci i mozda se i zaposli negde u svojoj maticnoj zemlji a za 2+ godine kada kamo srece ode u USA ima i neko iskustvo.

Za sva direktna pitanja sta uciti, koji materijali i slicno sam otvoren ali ne znam bas sve iz glave.
Reply With Quote