View Single Post
Staro 09.01.2013, 18:15
lafayette's Avatar
lafayette lafayette je offline
Drug član

Datum prijave: 09.10.2012
US lokacija: San Diego
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Hteo bih da skrenem pažnju da informacije koje su iznete u vezi sa PMP sertifikatima bi možda mogle da budu pogrešno protumačene od nedovoljno upućenih.
Da se niko ne uvredi, ali kako je ovde interpretirano deluje da je dovoljno položiti tamo neki ispit na engleskom jeziku u uzeti sertifikat.

Realnost je totalno drugačija. Da bi samo aplicirali za polaganje za PMP sertifikat potrebno je da zadovoljite jedan od dva uslova:
1) diploma srenje škole + 5 godina iskustva sa 7500 sati vođenja projekata ili
2) diploma fakulteta + 3 godina iskustva sa 4500 sati vođenja projekata.

Pored ovoga vam je potrebno 35 sati pm obuke koja se plati, odsluša i ne predstavlja neki problem.

Kad sam na pripremnoj obuci preračunavao sate koje imam na projektima
došao sam do zaključka da na ispit mogu da izađu kadidati koji se isključivo bave
project managementom (ako se preračuna 8-časovno prosečno radno vreme ispadne 187,5 dana godišnje).
Dakle realnost je da se prvo polaže za junior sertifikat (CAPM),
a nakon napunjenih 4500 sati vođenja projekata da se polaže za PMP.
Inače ispit obuhvata 9 oblasti znanja i pored dobrog poznavanja engleskog jezika neophodno je usvojiti specifičnu terminologiju koja se koristi.

Neko je spomenuo da je PMP sertifikat vrlo cenjen u svetu - verovatno zato što se ne dolazi lako do njega

U Srbiji ukupno ima oko 100 ljudi sa PMP sertifikatima (informacija od jesenas), najviše u ICT, građevini i bankarstvu.

PMI ima svoj Chapter i u Srbiji. Više detalja možete pogledati na sajtu http://www.pmi-serbia.rs

DV-2017
--------
Prijava: 01.11.2015.

DV-2016
--------
Prijava: 26.10.2014.

DV-2014
--------
Prijava: 10.10.2012.
Reply With Quote