Kao prvo sve pohvale vrhunskom za savete. Ja sam takodje imao slicno razmisljanje pre nego sto sam i video ovu temu, ali nakon tvog izlaganja, jos vise sam odlucan da idem ka CCIE. Moja situacija je da imam vise od 8 godina iskustva u administraciji servera, radnih stanica i mreza. Imam MCITP i MCSA za windows server 2008 i planiram da uskoro polazem CCNA. Cilj je da do kraja godine uzmem CCNP, a onda polako za godinu-dve kako finansije i slobodno vreme bude dozvoljavale i CCIE (taman dotle mozda i dobijem green card). Po meni jedna od najboljih kombinacija u IT svetu, bar sto se tice sistemske i mrezne administracije je MCITP + CCIE.
Za one koji planiraju da polazu CCNA:
Iako je CCNA (Cisco Certified Network Associate) pocetni nivo cisco piramide, kolicina materije je ogromna i svake godine cisco povecava nivo znanja koje je potrebno da bi se polozio ispit. Tako da se danasnji CCNA moze porediti sa CCNP od pre 5-6 godina. Ispit se moze spremati samoinicijativno uz pdf literaturu (preporucujem Todd Lammle-a) i uz simuliranje vezbi u Cisco Packet Tracer-u ili GNS-3 emulatoru. Ako neko ima para neka razmisli o cisco learning centrima (ima ih u Beogradu, verovatno i u drugim vecim gradovima) koji nude kompletnu obuku i rad na "zivoj opremi". Jeste da kosta, ali po meni to je jedna od najboljih investicija ikada koju mozete sebi priustiti.
Naravno pre bilo cega, dobro razmislite sami sa sobom, da li su mreze ono cime bi ste se bavili. Skinite neku od knjiga koju je pisao Todd Lammle, prelistajte da vidite o cemu se radi i ako mislite da mozete da izadjete na kraj sa protokolima, mreznim lejerima, OSI modelom, ACL-ovima, Cisco IOS-om, i ostalim stvarima onda samo napred !!!
|