Citat:
Prvobitno poslao korisnik dr_misha
Imam nekoliko pitanja u vezi priznavanja diploma, ukoliko neko od vas moze da mi pomogne. Nedavno sam stigao iz Srbije u USA-CA, imam zavrsenu srednju medicinsku I nakon toga visoku medicinsku, opsti smer oba. Zanima me kome treba da se obratim za priznavanje diploma? Da li treba da kontaktiram Sacramento direktno ili da probam prvo 'evaluation equivalent' ili tako nesto?? Pozdrav
|
Uputstvo (brosura) za Cali je u sledecem linku:
http://www.rn.ca.gov/pdfs/applicants/end_intlgrads.pdf
Koliko vidim California Board of Nursing ne zahteva CGFNS certifikat. Svakako prvo konsultuj Sacramento u vezi transkripta. Najverovatnije ce ti traziti prevod celog plana i programa vise (visoke) skole overen od strane sudskog tumaca, tako je bar ovde u Illinoisu. Nista ne salji na evaluaciju nezavisnim evaluatorskim "kucama" jer, ukoliko Board trazi evaluaciju, moras da znas koji tip evaluacije je potreban i koju evaluatorsku kucu doticni Board priznaje.
Naoruzaj se zivcima, spori su sa papirima do zla Boga. Vec u ovoj brosuri vidim da se ogradjuju da proces moze da traje 1-6 meseci, ali to ti je taman da se pripremis za drzavni ispit. Ja sam ovde zavrsio skolu i prvu licencu dobio u Illinosu. Kada sam podneo zahtev da mi se izda duplikat licence u Virdziniji, cekao sam punih 6 nedelja, slao gomilu nekih papira i dokumenta, cak i transkripte iz ovdasnje skole... Smesno, ali istinito...
Kad Nursing Board primi svu neophodnu papirologiju, dobices dozvolu da izadjes na test (Authorization to Test) i izlazis na NCLEX-RN - drzavni ispit za strukovne medicinske sestre/tehnicare.
Srecno