View Single Post
Staro 22.03.2013, 18:48
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik D$D Prikaz poruke
Pozdrav svima, jakooo dugo nisam boravio na ovom forumu tako da sam skoro i zaboravio svoju sifru, stvarno neozbiljno od mene.
Evo nakon dsugo vremena da pokrenem jednu temu naravno koja me jakoo interesuje a to je cuvanje dece.Vidim da su se pojavile neke devojke/zene koje su ovde dosle preko au pair programa, naravno pogledao sam taj program i saznao dosta o tom ali ima nekih stvari koje mi se ne svidjaju kao recimo sklapanje ugovora na godinu dana, sta ako nekom treba neko na kraci period ili neko fleksibilan da li to znaci da ne moze da se uzme devojka na kraci period od godinu dana.
Sad vidim da ima i nekih koje su ostale ovde posle programa, sad interesuje me da li jos rade taj posao cuvanja dece ili ne, da li je neka zainteresovana za cuvanje kod nas, posto je nama potrebna jedna devojka/zena za cuvanje kao full- time jer zelimo da nam deca sacuvaju nas jezik.
Pozdrav D&D,

ja ne znam nesto previse o ovom, ali moja bratanica krece sa ovim programom krajem sledeceg meseca pa sam upoznata sa nekim osnovima. Program jeste na godinu dana inicijalno, sa mogucnoscu da se produzi nakon isteka. Porodice zainteresovane za ovaj program treba da se prijave i budu odobrene, nakon cega dolazi proces povezivanja.

Ono sto ja znam iz papirologije od moje bratanice, dozvoljeni sati su do 45 sati nedeljno i bar jedan vikend mesecno mora da bude slobodan (vecina porodica rasporedi te sate od ponedeljka do petka i omoguci im svaki slobodan vikend). Nedeljna nadoknada je oko $195 i $500 za obrazovanje (obaveznih 6 units, znaci mora da im se omoguci vreme za studiranje). Ono sto porodica dalje obezbedjuje je soba sa kupatilom, hrana, auto (sa osiguranjem). U principu, porodica odabere kandidata, dogovori se Skype razgovor i onda kandidat odlucuje da li hoce ili nece da prihvati ponudu. Agencija omogucuje posetilacko osiguranje koje je negde do $50,000, pa smo mi odlucili da uplatimo dodatno cisto da ne razmisljamo (nisam sigurna kakve obaveze porodica moze da ima kada su u pitanju medicinski troskovi, ali mi ne zelimo da rizikujemo). Ono sto je isto bitno je da bilo kakvo ciscenje nije dozvoljeno, osim povezano sa cuvanjem deteta (presvlacenje, sklanjanje hrane, rasciscavanje igracaka, itd.)

Evo sta sam ja zakljucila iz ove cele nase price: moja bratanica je prihvatila prvu ponudu jer je zelela da bude u Kaliforniji (sto je u principu tesko da se dobije). Bice na sat vremena leta od nas, tako da ce moci da dolazi cesto. Ono sto joj se ne svidja je da je odobrana zbog svog maternjeg jezika (moja bratanica nije drzavljanin Srbije, i srpski joj nije maternji jezik). Ona je planirala da usavrsi engleski jezik (koji je na odlicnom nivou, ali ona jos uvek nije zadovoljna). E sad, ja sam citala komentare nasih devojaka koje generalno prihvate ovaj posao samo da bi se domogle ovog tla i onda traze nacin da ostanu. Takodje, generalno su nezadovoljne jer smatraju da su mizerno placene te mogu samo da zamislim koliki to efekat ima na decu i posao, kad je neko kod tebe a razmislja o totalno drugim stvarima. Ja sam te neke komentare prenela mojoj bratanici i ona se samo nasmejala...

Razlika je u tome sto ona (i devojke i mladici koje se prijave u ovaj program a dolaze iz ekonomski sredjenih zemalja) imaju totalno drugaciji stav: ona ne dolazi ovde da zaradjuje jer i pod normalno ne dobije toliko novca za trosenje kod kuce. Ona hoce da upozna ljude, kulturu, prosiri svoje vidike i vrati se kuci da nastavi skolovanje. To je jedino o cemu ona razmislja. Raspituje se trenutno oko studiranja ovde i kakve su mogucnosti, ali nije previse opterecena time i jako se raduje sto je uspela da se ukljuci u program.

Ona je trenutno ovde vec nekoliko meseci, dajemo joj da vozi kako bi joj bilo lakse kasnije da se uklopi, isla je na casove engleskog i u principu se vec jako dobro snalazi. Ona ima 19 godina i po uslovima programa joj nije dozvoljeno da ide u porodicu sa decom mladjom od 3 godine (za to su starije devojke sa vise iskustva).

Sve u svemu, ne moze devojka sama da se prijavi da radi kod tebe, sve mora preko agencije odobrene od strane nadleznih ministarstava. Ovo gore sto sam napisala je samo moje vidjenje, odnosno neka paralela koju sam ja napravila izmedju razmisljanja moje bratanice i devojaka iz Srbije koje su opisale svoja iskustva na forumima koje se bave ovom tematikom. Mislim da je dobro da se ima u vidu - ja licno ne znam koliko bih volela da imam okolo nekog ko me koristi kao odskocnu dasku do udaje ili radne vize, unapred nezadovoljan novcem koji prima i pogresno orjentisan prema osnovnim principima programa.

Ja razumem razloge "nasih" devojaka, daleko od toga da ne znam odakle takvi stavovi poticu, samo nisam sigurna da bih mogla sebe da uklopim u sve to.

Pozdrav za tebe & family, Z

p.s. Javni se ako hoces da zakazemo da popricas sa njom, ona je ovde do prvog, i vraca se u Evropu da zavrsi papirologiju i trening pre nego sto zvanicno doleti kod host family. Ona prica i srpski ali bolje da ti ne objasnjavam kako

Last edited by Zana; 22.03.2013 at 18:53.
Reply With Quote