Citat:
Kako kraj britanske funte? Ja vidim da funta jos uvek postoji, za razliku od marke, lire, pezete...
|
Pazi, pre dolara, britanska funta je bila rezervna valuta, a sve transkacije su se obavljaje sa funtom. Kada je sklopljen novi ugovor, britansku funtu je zamenio dolar u međunarodnom sistemu i funta je izgubila 60% vrednosti. Na to se odnosi kraj.

Danas se međutim upravo ista stvar dešava sa dolarom, praktično čitav svet napušta dolar i okreće se kineskom juanu. To znači da će cene SVEGA u Americi skočiti minimalno 40%, vlada neće moći da servisira dug i standard života će žestoko opasti. Biće srkesano sve, od budžeta države, do kućnog budžeta i to će osetiti sve klase građana. Ovo se prvi put dešava nakon drugog svetskog rata, odnosno Bretton Woodsa. Danas je praktično veći deo planete napustio dolar u međunarodnoj trgovini, ali po blokovima, tipa Latinska Amerika je izbacila dolar iz trgovine sa ostalim laino državama, ali naprimer sa lupam Turskom koristi dolare. Međutim, Turska je takođe izbacila dolare u trgovini sa BRICS državama, Iranom, Irakom i sl. Bivše države Sovjetskog Saveza međusobno trguju direktno izbacujući dolar u okviru svog bloka, ASEAN (azijski blok) je takođe odbacio dolar u međusobnoj trgovini, Evropska Unija je potpisala sporazum sa Kinom o direktnoj trgovini evra i juana izbacujući dolar, Srbija, Hrvatska, BiH, Crna Gora i Makedonija su takođe odbacile dolar u međusobnoj trgovini i trguju dikretno, Srbija je takođe to uradila i sa Rusijom krajem prošle godine, Australija i Novi Zeland takođe trguju kako međusobno tako i sa Kinom bez dolara, Ujedinjeni Emirati takođe trguju sa BRICS državama bez dolara, itd. itd. Samo je pitanje vremena kada će i "blokovi" međusobno skloniti dolar i početi sa direktnom trgovinom, odnosno sve dok BRICS države ne budu osnovale banku preko koje će transakcije moći da se obavljaju putem kineskog juana kao intermedijuma. To je ogromna geopolitička promena, verovatno najveća nakon drugog svetskog rata. Američka ekonomija čak i nije toliko velika, iako je danas još uvek najveća. Štampanjem dolara kojima ne izaziva hiperinflaciju u državi i koje će druge države primiti budući da im treba za transakcije, Amerika stvara "proizvodnu vrednost" iz ničega, tj. stvaraš novac, a nisi uradio ili proizveo ništa za tu stvorenu vrednost i to joj se dodaje na GDP (gross domestic product). Kada dolar izgubi status svetske valute, veličina ekonomije će se znatno smanjiti uz žešću inflaciju... Amerika se kreće jako brzo ka sudbini UK s kraja dvadesetog veka.
Ovo je jedan u nizu sklanjanja od dolara, od pre 3 dana:
http://www.ibtimes.com/so-long-yanke...summit-1153415
Ja sam zbog toga jako nervozan da li da odem, mislim imam želju, bez daljnjeg, imam mogućnosti, ali ujedno imam i strah od situacije u sledećoj ajde da kažem deceniji. Pazi, spremam prijemni za faks, međutim, do septembra bih trebao da kažem devojci sa kojom ću se oženiti zbog papira da li hoću ili neću, tako da sam rastrojen na sve četiri.