Ima tu neke istine i na jednoj i na drugoj strani. Standard u Americi sigurno nije isti ni kao prije 13 godina šta znači da ide prema dole. Amerika sigurno ima još prednost šta može štampat dolare i šta se više od pola svjetske trgovine obavlja u toj valuti.
Pitanje je jeli Amerika spremna na život poslije pada dolara kao jedine svjetske valute. Moje mišljenje je recimo da neće $ propast već će se jednostavno euro, yuan, brazilci ujednačiti sa dolarom.
Mišljenja sam da Amerika nije spremna za taj novi život. To govorim iz iskustva življenja ovde i preko bare. Pričajući s ljudima iz raznih industrija svakako se može zaključit da su danas gora vremena nego prije. Eto za primjer uzmite trucking o kojem se tu dosta priča. Koliko je bila cijena goriva tamo 99/00 i koliko se para radilo tad u usporedbi danas. Hotelska industrija.. serveri, bartenderi su plivali u parama od tipsa dok je danas to sve umjerenije. Tad je i $ vrijedio više i moglo se kupit više. Manufacturing satnice su išle 5-6$ više.. mislim na minimum wage dok se danas tek pomalo počinje nešta proizvodit.
Realno dok US ima deficit u trgovini s ostalim zemljama nema tu ni napredka.
U drugu ruku u Americi se da živit sa iole bojlom plaćom puno bolje nego na Balkanu. Preko noći standard neće otić već se to dešava polako i to je zapravo i normalno u ekonomiji kad se pogleda povijest.
Ako netko može nek izvadi HR pasoš pa će moći već po nekim EU zemljama radit bez ograničenja. Ja bih rekao da je Austrija recimo jako dobra država za otić.. blizu je doma, dobra povezanost, skoro pa besplatne studije, jako visoki standard.
My 2 cents.
|