Veliki pozdrav svima na forumu. iako je ovaj profil aktiviran vec neko vrijeme ovo ce biti moj prvi post na forumu. Ovdje smo nasli mnogo korisnih informacija, pa osjecam duznost da s vama podijelim nase iskustvo. naime ja i moja porodica takodje smo dobitnici lutrije (22XXX) i u cetvrtak smo bili na razgovoru u ambasadi u sarajevu. da krenemo redom.
Krenuli smo za Sarajevo iz Tuzle oko 9 ujutru i uz par manjih i jednu duzu pauzu, bili smo ispred ambasade tacno u 1. Intervju je bio zakazan za cetvrtak u pola 2. Kod radnika obezbjedjenja smo rekli da imamo zakazano i poslije kratke provjere i pretresa usli smo unutra. bili smo samo mi i jedna osoba za spajanje porodice. dali su nam broj i rekli da sacekamo. nakon kratkog vremena sluzbenica u ambasadi je prozvala na salter 3 prvo mene kao nosioca. od dokumenata sam predao standardno:
Pasos
Poziv za intervju
Adresa na koju ce nam poslati green card (ja sam im rekao da imam i pismo (ono da ce nas primiti u pocetku dok se ne snadjemo) od covjeka kod kojeg idemo, ali je sluzbenica rekla da ne treba. jos je dodala da valjda planiramo tamo da radimo. mi smo rekli naravno da planiramo, pa nam je ona rekla da necemo imati nikakvih problema u trazenju posla tamo je oboje tecno govorimo jezik
Medjunarodni rodni list (ovjerena kopija)
Rjesenje o razvodu (iz prvog braka) + prevod
Medjunarodni vjencani list (ovjerena kopija, ali su trazili i supruzi a mi imali samo jednu kopiju pa je morala dati original)
Diploma+svjedocanstva (ovjerene kopije) i kopija ovjerenog prevoda (kad sam zvao ambasadu rekli su mi da je to jedini prevod koji im treba iako smo mi vec prije bili sve preveli, ali ako ima prevod ostalih dokumenata, rado ga uzmu)
Uvjerenje o nekaznjavanju od policije + prevod
Uvjerenje o ne vodjenju krivicnog postupka od suda + prevod
Uvjerenje o regulisanom vojnom roku (vojna knjizica + uvjerenje o sluzenju vojnog roka + prevod)
$990 za nas troje
kovertu sa ljekarskog je vec ranije dr kapetanovic dostavio u ambasadu a rtg nam nisu trazili. slike nam takodje nisu trebale jer su vec bile poslane s formama u Kentucky. nisu nam trazili ni dokaz da imamo dovljno para za pocetak u americi. na kraju su mi uzeti su otisci prstiju.
poslije mene isla je supruga i trazili su joj sve isto (nisu joj trazili diplome) a sinu su na kraju trazili samo rodni list. [B]Za suprugu su takodje trazili i uvjerenje o nekaznjavanju iz njemacke jer je tamo zivjela duze od 6 mjeseci u periodu kad je vec bila napunila 16 godina zivota.[/B] [B]to nismo imali pa su nam rekli da to moramo naknadno nabaviti preko njemacke ambasade.[/B] supruga se bila malo 'prepala' ali joj je sluzbenica rekla da se nista ne brine i da ta procedura traje nekoliko sedmica.
po zavrsetku papirologije ja sam otisao na blagajnu i platio 990 u dolarima.
zatim opet malo cekanja, pa nas je konzul prozvao na salter 2. opet standard, govorite li engleski, podignite desnu ruku, kunemo se da cemo govoriti istinu... razgovor je prosao i vise nego opusteno, covjek nas bukvalno nije nista pitao, samo je mene pitao o poslu koji sam radio za jednu americku firmu na bliskom istoku. cestitao nam je i pozelio puno srece u buducem zivotu, a vize ce biti u pasosu cim donesemo [B]uvjerenje iz njemacke[/B]. to mogu ja sam obaviti, a supruga i sin ne moraju ni dolaziti. eto toliko, ako je neko slucajno zivio u inostranstvu duze od 6 mjeseci a bio stariji od 16, neka se zna da ce mu i to traziti.