View Single Post
Staro 16.04.2013, 18:07
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Cosmo Prikaz poruke
Uznemirujuca vijest, iako, nisam bas siguran da sam shvatio, pa molim da jos neko prokomentarise...

Ako sam dobro razumio "Bill" je prijedlog zakona koji treba proci parlamentarnu proceduru, odnosno biti izglasan pa tek onda da stupi na snagu, i to od odredjenog datuma (mozda nova fiskalna godina). S obzirom da je DV-2014 vec u procesu, barem 'nasumicnog' odabira brojeva, mozda i prodje do kraja.
A ako sam dobro shvatio ostatak teksta, umjesto DV programa mozda bude neki slican program s prioritetom useljenika iz Afrike i Istocne Evrope.

Ostatak teksta u izvornom clanku mi ide na ono 'ko je dos'o, dos'o, dobicete papire' a ubuduce dobrodoslica samo high-tech radnicima i sirotinji koja ce raditi za sitne pare.
Bill je zakon, republikanci davno zele da ukinu DV i ovoga puta ce im ocigledno poci za rukom (jer su demokratama bitniji ustupci oko farmera i DREAM, nego podspesivanje "razlicitosti"). Nece postojati program slican ovom, jer su se svi usaglasili da je edukacioni level bitniji faktor. Mozda se u medjuvremenu nesto i promeni, mada sumnjam - izgleda da su pregovori pri kraju. Moguce je da ce se dodati neke stavke, ali to nece biti vezano za DV program. Predstoje diskusije i glasanja.

To sa Istocnom Evropom i Afrikom - nisi razumeo recenicu, to se odnosilo na postojeci program: cisto konstatacija da je vecina dobitnika iz tih regija.

Situacija u Bostonu je malo poremetila stvari, ali prva diskusija bi trebalo da bude u petak. Po nekim varijantama, zakon bi mogao da se usvoji vec u Junu, a po drugim najkasnije u Avgustu. Zakoni obicno stupaju na snagu 6 meseci od dana kada ih Predsednik potpise. Nista retroaktivno nece biti dirano.

Naravno, svasta jos nesto moze da se izdesava - moguce je i da se neko angazuje da se DV program sacuva, ali kako sada stoje stvari, nikome to nije prioritet.
Reply With Quote