Prvobitno poslao korisnik Cosmo
Filmic je ok, prica iz ugla ilegalaca u USA. Zao mi je svih tih ljudi ali trebali su biti svjesni svega toga, ili bar njihovi roditelji koji su ih doveli u takav polozaj, a njih ne optuzuje niko od njih. Svako zeli svom djetetu najbolje, pa tako i njihovi roditelji, sto su ih doveli na americko tlo, u nadi za boljim zivotom, i da ce im, kako god, ipak biti bolje u USA nego tamo odakle su dosli. I ja vjerujem da im je bolje, cak i sada, sa svim limitima koje tamo imaju. Nekako je ta americka prica o imigraciji veliki rebus. Dodjes, ostanes, niko te ne tjera (ili bar ne kao u vecini EU drzava i onim sa slicnim immi sistemom) a ne daje ti nacin da to ozvanicis. Ili cak i daje, ali pod odredjenim uslovima. Mislim da je ovo prica onih koji posteno pokusavaju da legalizuju status. Da su htjeli drugacije, zenili bi se, udavali ili trazili neki prijeki put do americkog drzavljanstva.
S druge strane, crta mora biti povucena, uspostavljen kriterijum, u okvirima onog sto zakon dozvoljava, mora postojati sistem. Jer ako ne postoji, nastaje haos. I mislim da ga USA vec odavno ima po pitanju imigranata. Ovo sto sada pokusavaju je taj rez, ozvanicenje onog protiv cega dalje ne mogu, i ubuduce samo kako zakon nalaze. I tu ostadosmo kratki mi koji se nadamo lutriji i nekom drugom legalnom nacinu ulaska i ostanka. I sad su nam krivi ovi jadnici a i predlagaci zakona i svako ko nam je na putu da tamo odemo. Istina je da nam nisu krivi oni, nego ovi koji su nam stvorili ambijent takav da zelimo da bjezimo iz ovih balkanskih vukoj...ina.
Kako god, nakon usvajanja zakona, bice neke stvari jasnije i mislim da ce biti otvoreni neki novi nacini, neki ce odustati od svega a neki se preusmjeriti na te nove nacine ili na druge zemlje. Ne vodi ni ovo nicemu, nadati se lutriji godinama i gledati u nebo.
|