Citat:
Prvobitno poslao korisnik via
Obzirom na toliku posvećenost djeci i želju da svako dijete bude zbrinuto i ne doživi zlostavljanje bilo koje vrste fascinantno mi je da države (izuzev pojedinih) ne mogu obezbjediti sredstva kako bi svako dijete imalo pravo na zdravstvenu zaštitu, bez obzira na socijalni status, zaposlenost/nezaposlenost roditelja, da li je resident 5 god i sl.
Ako sam dobro shvatila ovog lika iz OC-a CPS ima na raspolaganju određeni novčani fond na godišnjem nivou za "udomljavanje" djece. Ukoliko ne iskoriste taj fond sljedeće godine im se smanjuje osnovica i raspolažu sa manje novca. Znači bukvalno su "prisiljeni" da potroše ta sredstva i na neki način žrtvuju pojedine porodice i njihovu djecu kako bi sljedeće godine mogli raspolagati istim sredstvima????  
|
Ima svako dete pravo na zdravstvenu zastitu ali imaju razlicite roditelje pa im se roditelji ne kvalifikuju ili nemaju dovoljno novca ili savesti da je placaju mesecno. Oni dobijaju na ruke maltene bruto platu nakon poreza i socijalnog. Ali cesto preduzeca ne daju svima pravo na zdravstveno osiguranje (tipa ja placam deo, a oni ostatak). Obicno ono imaju samo oni koji rade 40 h nedeljno (tkz. full time). Obicno masa ljudi radi samo "part time" ili rade dva, tri posla. A kad rade manji broj sati nedeljno (mislim ispod 30 h), onda firma im ne izdvaja za zdravstvene doprinose pa im dodje preskupo u odnosu na svoju platu da imaju osiguranje. Neki misle nece se nikad razboleti (od nekog naseg koji nije imao osiguranje sam cula - pa znate valjda sami koliko ste zdravi) a neki imaju da placaju goli zivot a to im je u glavi nepotrebni mesecni trosak. Mnoga deca se kvalifikuju za "Medicaid" - socijalni program za zdravstveno osiguranje za siromasne. A tu su roditelji ispod nacionalnog nivoa siromastva. Ali za to se mora biti rodjen u SAD (dete) i mora se biti dovoljno pismen da se zna gde da se prijavi. Ako se zaradjuje vise od tog nivoa, izbor je individue hoce li neko odvajati mesecno za osiguranje. To je ovde ne obavezno vec prepusteno licnim izborima. Naravno postoje trenutno oni koji se ne kvalifikuju zbog nekih hronicnih bolesti (pre condition-a). Koliko sam cula trenutne reforme koje predsednik pokusava da izvrsi u toku svog mandata bi donele promene u sistem ko sve ima pravo na zdravstvo i da ono postane obavezno za sve. Ali u individualistickom drustvu, i dalje mnogi vole da ne daju pare mesecno vec da ono sto zarade trose na nesto drugo. Mnogi bi ukinuli i poreze. Kod nas ti automatski skinu 40-50 % ni ne vidis maltene pare, ni ne stavljas ih u glavu da su bile tu. Ovde ti daju opcije da se registrujes za zdravstveno, zubno, zivotno itd. Pa ako sve bude 30 %, svi kukaju kako su ogromni porezi i dazbine. A cula sam jednog Engleza kako je izjavio da je dosao u SAD jer su mali porezi u odnosu na VB.
Ja sam npr. placala zdravstveno mesecno 250 dolara za mene i muza (univerzitet je placao ostatak) i kad mi je nakon svih tih dazbina ostajalo kesha u ruke samo 940 dolara (pre stana i racuna). I ne bi provela ni dan bez zdravstvenog. Kad mi je bila mama u poseti, za nju sam placala samu oko 250 dolara mesecno, cini mi se da ima planova za tu cenu - jedna osoba...