View Single Post
Staro 19.08.2013, 01:13
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik via Prikaz poruke
Slažem se da je izuzetno važno imati zdravstveno, jer nikad ne znaš šta se može desiti. Upravo zbog toga moja konstatacija. Možda je utopijska , ali obzirom na reforme koje spominješ koje bi zdravstvenu zaštitu postavile kao obavezu, možda i ne.

Kao što si rekla, "roditelji se ne kvalifikuju, nemaju dovoljno novca ili svjesti da plaćaju...". Takva djeca su neosigurana?? Naišla sam na podatak da primjerice u Coloradou ne možeš osigurati dijete preko nekih programa Child Health Plan Plus, ako nije resident 5 god. bez obzira što se roditelji primjerice ne kvalifikuju za drugi način ostvarivanja zdravstvene zaštite. Ne mogu sad pristupiti stranici da provjerim, ali mislim da je tako. Dakle, takvo dijete mora plaćati zdravstvenu zaštitu iako su roditelji primjerice ispod granice siromaštva ili biti neosigurano. Djeca bi trebala imati obaveznu zdravstvenu zaštitu, bez ikakvih uslovljavanja, ali odošmo u raspravu o USA zdravstveno sistemu, a to je tema sama za sebe i to prilično opširna.

Što se pak tiče stanja kod nas, postotak doprinosa je tačno 33%. Zdravstvo je na koljenima, kao i PIO, dugovanja ogromna, dešava se da bolnice nemaju osnovnih sredstava za rad, ali djeca ne plaćaju ni jedan posjet pedijatru, doktoru opšte medicine ili specijalistiške preglede. Kad je riječ o lijekovima tu je druga priča jer zanimljivo "najbolji" su oni koji nisu na listi fonda i plaćaju se.

Kakvo je stanje tamo kad je dijete osigurano, plaća li se odlazak doktoru, primjerice zbog upale grla, temperature i sl. i koliko u prosjeku?
Svaka drzava ima svoja posebna pravila za priajvu za Medicaid. Moje dete je rodjeno u SAD pa je bilo na Medicaid-u godinu dana (posle nije jer mi je bila veca plata). Jos uvek nisam resident, na privremenim sam vizama. Mislim da dete rodjeno u Americi ima pravo na Medicaid nezavisno na status roditelja (bar je tako u Indijani bilo kad sam se tamo porodila i kad sam tamo zivela). Daju i Medicaid Emergency trudnicama za porodjaj ako su u SAD u legalnom statusu, mada je siva zona da li daju i ilegalkama. Jer oni to dete unutra racunaju kao buduceg Amera (jedan od razloga sto sam se opredelila da ovde ostanem i porodim se a ne npr U Spaniju u kojoj sam zamalo otisla - gde dete ima pravo nakon 10 godina da se prijavi za drzavljanstvo, ne daju ga po rodjenju).

Ja imam PPO plan (Anthem Blue Cross Blue Shield). Placamo participaciju 25ako idemo kod naseg pedijatra ili porodicnog lekara, ako ides kod specijaliste 40 dolaraa. Ako ides u hitnu (svaki pregled nakon 17 h moras u hitnu - tj. u deciju bolnicu jer im lekari rade do 17 h najcesce) je oko (cini mi se) 125 dolara. Mislim da sam na nekoj temi vezanoj za zdravstveno detaljno objasnila kakav je moj plan. Placas do neke cifre, tipa do 250 za osobu, 450 za porodicu, a kad bude preko toga, placas 20 %, osiguranje 80 %. Ako imas racun preko 1500 dolara, placas 1500 oni ostalo. A opet ja radim za drzavu ("state employee") tako da koliko sam skontala imamo povoljan plan. Nisu svi isti. Moj prethodni studentski je imao sve vise od ovoga (bio je gori).

Sve u svemu, i kad imas zdravstveno i redovno placas svaki mesec, opet se placa svaki pregled i svaka intervencija. A imas maksimalni iznos koji smeju da ti traze ako zaglavis u bolnici npr. Tako da npr. po mom planu max sto bi mi trazili za moj ostanak u bolnici je cini mi se oko 1500 dolara sve da je racun mnogo mnogo veci. I npr. moj porodjaj me je kostao 65 000 dolara (dete mi je bilo u intenzivnoj a ja posle prirodnog i indukcije otisla na hitan carski). Tako da na ovom mom planu, ja bi dala 3000 a osiguranje bi pokrilo to ostalo. Ne znam umem li da to objasnim, ja licno nikad ne znam sta me ocekuje nakon posete lekaru jer im je sve to nekako netransparentno. Npr. Mamografiju i godisnji preventivni pregled neces placati nista, ali placaces npr da snimas koleno npr. 500 dolara.

Opet ovo je PPO. A imaju i neki health savings accounts, tu od plate stavljaju na neki racun pa odatle trosis za dotkore, lekove i ostalo. U principu ljudi sa malom decom koje ja znam uzimaju PPO jer cesce se ide kod lekara i obicno je 25-30 dolara participacija. Onaj health savings sam cula da cesce uzimaju ljudi sa hronicnim oboljenjima.

A kad pocnu da ti listaju opcije i planove - recimo kod mene u firmi, mozemo bar 4 da uzmemo. Sa jos brdo podvarijanti.

Last edited by vuxanne; 19.08.2013 at 01:24.
Reply With Quote