[QUOTE=mikiSA;40903]NIghtSky,
Kad postanes drzavljanin US mozes aplicirati za roditelje (oko 9 mjeseci do godinu treba da se proces zavrsi). E sad za starije roditelje ces ti morati dokazati da ce imati zdravstveno osiguranje jer stariji ljudi obicno imaju hronicne bolesti (secer, visok pritisak, srce...) i svi ovi koji su ranije dovodili svoje su morali skontati kako sa njima sa zdravstvenim. Moji rodjaci nisu nikad aplicirali za majku, jer majka ima psorijazu, sta jos sve ne i da im se tokom i posjete nesto njoj desi to bi bilo bar $50.000 za hitnu pomoc samo(Jeste sebicno, ali oni su tako odlucili, dok je bila bolje isla je svake druge godine na 6 mjeseci u Californiju kod njih, od kako je slaba sa zdravljem ne ide) .
Na Medicaid/ Medicare moras biti LP bar 5 godina da te prime. Za penziju ne znam, znam da moras imati 40 kredita (10 godina rada ) da bi dobivao onu minimalnu penziju od SS. Ovdje ljudi i preko 65 godina rade, znam ih par ima im preko 70 (Univerzitet)[/QUOTE]
MikiSA, hvala na odgovoru. Dakle, ako sam dobro shvatila, ukoliko neko želi dovesti roditelje penzionere, treba računati na to da će ih morati potpuno izdržavati, tj. plaćati zdravstveno i sve troškove života, a bilo bi dobro da roditelji nađu i neke posliće. Što me vodi do sljedećeg pitanja: Da li je moguće zaposliti vlastitog roditelja kao npr. babysittera ili pomoć u kući, te im na taj način osigurati neki radni staž, omogućiti plaćanje poreza i sl?