Upravo sam se vratio iz Beograda sa vizama u pasosima.
Juce smo ispred ambasade bili oko 8:10, ispred je vec bio covek iz obezbedjenja koji nas je pitao zasto smo dosli i ja sam mu dao odstampanu web stranicu sa zakazanim datumom intervjua. On je i od ostalih pokupio papire i usao. Nakon nekih 20tak minuta pozvani smo da udjemo, prosli bezbednosnu proveru gde smo ostavili telefone, USB flash koji sam zaboravio u rancu ali ga je rentgen pronasao i kljuceve od kola.
Prosli smo do sale sa salterima dobili broj i seli da cekamo. Nakon 10-ak minuta bili smo prozvani i predali smo samo pasose. Opet smo malo cekali i onda smo bili opet prozvani da predamo dokumentaciju. Ja sam predao:
- koverte sa lekarskog
- Gorepomenutu odstampanu web stranicu
- Odstampan e-mail koji mi je poslao kum, gde samo kaze da ce nam pomoci u pocetku (ovo nije obavezno ali ce olaksati posao i vama i njima)
- Overenu kopiju diplome
- overenu kopiju vencanog lista
- overene kopije medjunarodnih krstenica za svo cetvoro
- uverenje iz suda za suprugu i sebe
- uverenje iz policije za suprugu i sebe
- uverenja o drzavljanstvu za svo cetvoro (nje ni pogledao i vratio ih je)
- uverenje o odsluzenom vojnom roku (odmah je vratio)
- overena kopija suprugine diplome (vratio)
Predao sam namerno overene kopije krstenica i vencanog lista jer sam vadio medjunarodne koji su skupi kao da su od zlata zezenog. Predpostavljam da ce nam to tamo negde mozda zatrebato pa reko' da zadrzim originale. Trazio je jos i original diplome na uvid kao i original vencani list koji je sam fotokopirao i vratio mi original. Nista od dokumenata nije prevodjeno na engleski.
Rekao nam je da sednemo i sacekamo da nas prozovu da platimo $330 USD po osobi
Nakon nekog vremena su nas prozvali i ja sam platio VISA karticom. Primaju i kes u dolarima.
Konacno nakon nekog vremena su nas opet prozvali. Tu nas je primio amerikanac koji prilicno dobro govori srpski i veoma je ljubazan. Dali smo svi otiske prstiju. Pitao nas je da li govorimo engleski tako da sam siguran da to nije problem ako neko ne zna. Mi smo nastavili na engleskom. Pitao nas je gde planiramo da idemo, sta planiramo da radimo, koliko smo dugo u braku i slicna pitanja. Sve je vise licilo na neobavezno caskanje nego na neko ispitivanje i proveravanje. Sve u svemu sve je proslo nasmejano i u opustenoj atmosferi. Napokon nam je rekao "dobro, posto vidim da ste sve vec dobro isplanirali zelim vam puno srece. Mozete sutra doci po vize, ako nesto ne bude u redu sa vasom dokumentacijom, javicemo vam."

Iz ambasade smo izasli oko pola 11. Sredom nema turstickih viza i nije bilo guzve pa smo relativno brzo sve zavrsili.
Danas sam se vratio i nakon kraceg razgovora sa sluzbenikom, koji mi je objasnio sve sta da radimo po dolasku u Ameriku, dobili smo koverte i vizirane pasose.
Sada samo da pozavrsavamo sve obaveze ovde i Januara palimo