View Single Post
Staro 30.10.2013, 18:00
zvercica's Avatar
zvercica zvercica je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.08.2009
US lokacija: Seattle od 04.09
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik igor79 Prikaz poruke
Zvercice pozdrav i svaka cast na uspesnom startu u novoj domovini. I ja procitah u jednom dahu od pocetka do kraja sve sto si napisala... Interesujeme jos nesto kako ste resili problem cuvanja mladje cerke jer sam citajuci ono sto si napisala u predhodnim postovima zakljucio da imas jos jednu cerku? Posto radite oboje ko vodi racuna o njoj ili ste je mozda dali u vrtic? Ovo me interesuje iz razloga jer i ja imam dve cerke, starija bi trebala da krene za dve godine u skolu i mladju koja ima svega sedam meseci pa ako nas izvuku sledece godine da znam kako ste to resili.
Ja počinjem da radim za 6 dana, tako da sam još uvek kod kuće. Dosta sam se raspitivala i našla sam jedan vrtić koji se nalazi u Baptist Church i čini mi se OK. Veoma je čisto i košta 850 dolara full time - whole month. U ostalim vrtićima ne vode baš računa o higijeni, recimo dozvoljavaju deci da ulaze u obući u kojoj su došli. A onda svi puze po podu, skupljaju mrvice i tako...Drugi razlog je što ostali vrtići koštaju između 1000 i 1500 dolara, tako da je ovaj baš povoljan. Gledaću još, sviđa mi se što postoji i opcija i family care. To je kada majka ima svoju decu i odluči da umesto da radi, prihvati još do 6 dece. Ovakve porodice obično nude usluge čuvanja dece pre, posle podne i vikendom. Takođe, mogu deca nekad i da prespavaju i po nekoliko dana, ukoliko roditelju putuju.

Tako da je mlađa zbrinuta, za sad. Starija ide u školu od 8 i 30 do 16, tako da je ovde problem od nekih 2 sata pre i posle škole. Postoji opcija i za nju, tako da smo našli drugi vrtić koji je nekoliko koraka od nas, gde ćemo da je ostavljamo u 7h, oni je voze u školu, pa idu po nju u 4h i ona nas čeka dok ne dodjemo po nju. Nismo i mlađu upisali u ovaj vrtić pošto je preskup. Opcija za stariju košta između 150 i 250 mesečno, nisam još sigurna, dali su mi cenu od 147, ali zato što su mislili da ću i mladju da upišem, videću šta će mi sad reći, kad im budem rekla da će mlađa ići u neko drugo mesto.

U svakom slučaju, ovo su sve opcije za početak. U školi starije ćerke postoji mogućnost da dodje ranije i da ostane još malo dok mi ne dodjemo. Ovde je i najjeftinije ali trenutno nema mesta, pa smo se upisali na listu čekanja. Što se tiče mladje, nadam se da će nam uskoro stići baka , do tad ćemo morati da se snađemo sa vrtićima.

Čuvanje dece košta koliko i iznajmljivanje stana, tako da je to stvarno preskupo. Meni se za sad skoro i ne isplati da radim, ali se nadam da će plata ići gore, pa će valjda biti biti bolje.
04.04. - Intervju
29.04 - Dopuna dokumenata
10.05 - Pozeleneli skroz naskroz
04.09 - Departure day