Posto sam se interesovao ovih dana, samo da rezimiram nacine za prenosenje efektivnog stranog novca (najbolje dolara, jel'te) preko granice, po vazecim propisima u BiH:
1) Bez prethodnog odobrenja, rezident moze prenijeti devize u vrijednosti do 2500 EUR. Uz potvrdu iz banke da je novac podignut sa deviznog racuna, moze se prenijeti jos 2500 EUR. Iz ministarstva finansija RS sam dobio tumacenje odredbe koja regulise ovo pitanje da se ovo odnosi na pojedinca rezidenta. Dakle, bracni par moze bez prethodnog odobrenja, uz potvrdu da je novac podignut sa deviznog racuna prenijeti deviza do 10000 EUR.
Izvor:
http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vl...vca,%20KM,.pdf
2) Za iznose vece od toga (bez ogranicenja) u slucaju iseljenja, u zavisnosti od nacina prenosa novca, procedura je sledeca:
a) Ukoliko imate namjeru novac fizicki nositi preko granice, potrebno je odobrenje Ministarstva za Finansije. Potrebno je podnijeti zahtjev i priloziti kopiju pasosa u kome je imigraciona viza i dokaz iz banke o sredstvima koje namjeravate prenijeti (devizni racun, ugovor o orocenju). Potrebno je uplatiti taksu od 70 BAM. Ljubazni su i spremni radi brzine procedure da postupe po zahtjevu u elektronskoj formi (email sa attachmentima), ali ste duzni da dokumenta posaljete postom u svakom slucaju.
b) Ukoliko planirate da vrsite transfer sa vaseg racuna na racun u americi, dozvoljen je jednokratni prenos neogranicenog iznosa uz potvrdu da radi o iseljenju. Obicno je dovoljno dati na uvid pasos sa imigracionom vizom, ali ovo moze zavisiti od interne politike banke, pa se treba prethodno informisati u vezi sa tim. Po mom saznanju, Nova Banka trenutno ima najpovoljnije uslove za SWIFT transfer. Naknada se krece 0.2%-0.5% zavisno od iznosa, po principu veci iznos manji procenat.
Da bih prikupio ove podatke, zvao sam Ministarstvo finansija, Devizni inspektorat, Carinsku ispostavu i nekoliko banaka. Ovakvi zahjevi izgleda nisu cesti, jer niko sem Ministarstva finansija nije imao spreman odgovor na prvu.
Nadam se da ce nekome ovo biti od pomoci