View Single Post
Staro 25.12.2013, 08:26
via's Avatar
via via je offline
Stari vuk

Datum prijave: 01.05.2013
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: RS, BiH
Nepromenjeno

Moram priznati da smo se mi prilično opteretili sa ovim pitanjem. Opet kažem, misim da je jednostavnije kad u svojoj matičnoj državi sjedaš u avion i adio, jedna carina i ok. Kako postoje pravila vezana za iznosenje novca iz matične zemlje tako postoje i pravila za unošenje novca u drugu zemlju, mi se moramo pozabaviti i tim. Dakle, iznošenje iz BiH, unošenje iz EU pa inošenje iz EU Znam da je stiželjeto na ovoj temi pisala konkretno o HRV i da je taj iznos bio ograničen. Ali na stranici carina.hr, sada stoje drugačiji podaci

Unos gotovine u Zajednicu i iznos gotovine iz Zajednice (strane i domaće valute i drugih sredstava plaćanja – primjerice putnički čekovi, prenosivi vrijednosni papiri, uključujući čekove, mjenice, bjanko zadužnice i novčane uputnice i drugo) slobodan je i bez ograničenja u svoti za sve fizičke osobe, koje mogu uz prijavu carinskom službeniku nesmetano prenositi bilo koju svotu gotovine u bilo kojoj valuti.

No obvezatna je prijava carinskom službeniku na graničnom carinskom uredu svakog unošenja gotovine u Zajednicu i svakog iznošenja gotovine iz Zajednice u svoti od 10.000,00 EUR-a ili više, odnosno u protuvrijednosti tog iznosa u drugim valutama ili drugim sredstvima plaćanja.

d 1. srpnja 2013. godine za prijavu gotovine u primjeni je Obrazac za prijavu gotovine, koji se može elektronički ispuniti i ispisati te tako predati carinskom službeniku na graničnom carinskom uredu ili ga se može ispuniti na samom graničnom uredu. Obrazac se može ispuniti na hrvatskom ili engleskom jeziku.

Dakle, uz obaveznu prijavu carini, nema limita novca koji se može prenositi, ovo ću morati još provjeriti. Na ovim našim prostorima mi ništa više nije sigurno, i imam utisak da se uvijek može naći neki neinformisani, nadobudni carinik koji će ti praviti probleme koliko god ti dokaza i odobrenja imao. Mislim, ako radiš sve legale na kraju ćeš vjerovatno dokazati da si u pravu, ali kad ti oduzme i vremena i živaca, a još u takvim uslovima dovoljno ti je stresan sam čin odlaska, bez peripetija vezanih za novac.

Razmišljali smo i mi o toj varijanti u džep i ušuti se, ali da je rizično, daaaaa. Mislim, možda nitko ne bi ništa pitao, ali šta ako pita. Uvijek ali...

22.10.2012. prijava za DV-2014
01.05.2013. izvučeni
21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky
29.05.2013. koverta stigla u Kentucky
08.11.2013. Intervju - vize odobrene
31.03.2014. Landed in Chicago

Last edited by via; 25.12.2013 at 08:33.
Reply With Quote