View Single Post
Staro 27.12.2013, 02:05
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Morning Star Prikaz poruke
Stvar je u tome da i za Kanadu svi nursing boardovi traze da IELTS rezultati budu 7.Do prije dvije godine su prihvacali i nize rezultate ali su postrozili kriterije.Sto se priznavanja diplome tice nisam sigurna jer jos nisam nigdje slala diplomu na assessment.A sto se tice IELTSA writing dijela zalila sam se i sad cekam "presudu" iliti ponovno ocjenjivanje mada neznam koliko je to moguce da mi ponovno ocijene taj writing part za pola boda vise.Najgore u svemu je sto ne daju uopce da vidis taj svoj ispit niti ti daju feedback pa da mozes poraditi na greskama i ispraviti ih u slucaju ponovnog polaganja.I sto moras izaci na cijeli ispit ponovo ukoliko nisi zadovoljan s jednim dijelom.Tako npr. speaking part uopce nisam spremala od prethodnog puta kada sam dobila 6.5 ali se dogodilo da me je pitao pitanja koja su vezana za moju struku pa sam imala o cemu pricati i dobila sam 8.0,tako da je i to pitanje srece.No da se vratimo na sestrinski dio...Vec sam htjela slati diplomu na procjenu CGFNS-u ali posto sam bila zainteresirana za Californiu a njihov board ne trazi da imas procjenu CGFNS-a odustala sam od toga dok ne razmotrim sve opcije.
Ovo sto si predlozio za Kanadu je super ideja ali opet se vracam na IELTS...
Damn...
Koleginica koja je sa muzem otisla za Kanadu je IELTS polagala dva puta. Prvi put u Beogradu, i score nije bio dovoljan. Onda im je neko rekao da je bolje da to odrade u Sarajevu jer je navodno kriterijum nizi, sto je i uradila i onda je broj poena bio dovoljan. E sad, koliko je bilo po segmentima, to zaista ne znam.

Sto se USA tice, CGFNS ne traze sve drzave. Sta vise, dosta drzava trazi samo sertifikovanje od strane lokalnog - drzavnog nursing board-a. Illinois konkretno ne trazi CGFNS. Isto tako, polaze se internet based TOEFL, ne IELTS (CGFNS dozvoljava oba). Sta je lakse - misljenja su podeljena. Ja nisam polagao ni jedno ni drugo, i do sada sam TOEFL uspesno zaoblazio u sirkom luku.

Kad vec pomenu Kaliforniju, njihov nursing board je jedini koji nije u sastavu ANA-e (American Nursing Association). Kalifornija je izuzetak po mnogo cemu, pa i po ovome i zato imaju posebnu proceduru. Njujork i Dzersi su recimo "friendly" po pitanju stranaca, Florida takodje, ja bih "tipovao" na neku od ovih drzava. Kada dobijes licencu u jednoj drzavi, onda je mozes prebaciti u bilo koju drugu - proces poznat kao "endorsement" odnosno "reciprocity" i nije nezakonito imati licence u vise drzava dokle god placas obnavljanje licence svake dve godine.

Ja trenutno imam licence u maticnom state-u - Illinois-u, a uradio sam reciprocity za Virdziniju i Texas pa kad dodje momenat mogu bez problema da se preselim bez peripetija vezanih za licencu. Mogu da dobijem i reciprocitet u Kaliforniji, ali nije mi Cali trenutno na listi mogucih destinacija. O tom po tom...

Dosta informacija imas na forumu allnurses.com - sekcija "International Nursing". Filipinci su tamo detaljno opisali celu proceduru oko nostrifikacije.

Sume sumarum, sto pre posalji papire na evaluaciju (assessment), poradi na Engleskom, i polako kreni sa pripremom za NCLEX
Reply With Quote