View Single Post
Staro 13.02.2014, 00:39
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Sima Prikaz poruke
Posto profesorka ne vidi postojanje magicne formule, hajde onda ja da objasnim. Iza kreditnog skora i te kako stoji formula, mozda nije magicna ali je sigurno matematicka. I to ne jedna nego oko 36 FICO skoring algoritama: Svi korisnici se prvo podele u 12 kategorija i za svaku se koristi poseban algoritam po kome se izracunava skor. Kategorije se formiraju na sledeci nacin: 1. Ljudi sa kratkom kreditnom istorijom 2. Ljudi sa manjim kasnjenjima u otplati (do 30 dana) 3. Ljudi sa vecim kasnjenjima u otplati (preko 30 dana) 4. Ljudi sa public record-om, bankrotom i sl. i tako dalje i tako dalje, detalji kategorisanja i obrade nisu potpuno transparentni, a i nebitno je da ulazim u detalje. Korisnici u okviru iste kategorije se dalje dele u potkategorije na koje se opet primenjuju dodatni algoritmi.

....

Iz ove tabele se, na primer, vidi da ako kasnis sa placanjem kreditne kartice, to ce imati najveci udar na tvoj kreditni skor prvih 5 meseci nakon kasnjenja. U 6-om mesecu od kasnjenja skor ce porasti za 5 poena, a do 12-og meseca za 10 poena. Kreditna istorija ce se potpuno oporaviti tek posle 2 godine.

I sve ovo se odnosi samo na numericki FICO skor. Ako se prijavis za neku kreditnu karticu ili kredit, zajam i sl. onda underwriteri (procenjivaci rizika) pri bankama imaju svoje algoritme i mehanizme odluke—oni ce gledati i kolika su ti mesecna/godisnja primanja, koliko dugo si zaposlen na istom radnom mestu, koliko dugo zivis na istoj adresi, koja je osnova oporezivanja prihoda (W-2 ili 1099) i jos dosta drugih stvari.

Kao sto vidis nije ni malo jednostavno izgraditi i odrzati dobru kreditnu istoriju, zato sam gore i napisao da je treba graditi sto pre i dobro cuvati. To se nikako ne postize jednom kretitnom karticom koja se isplacuje na mesecnom nivou ili ni jednom karticom i zivotom "kao kod nas".
Ne znam sta je problem. Ja samo zelim da kazem da ako ste u plusu naravno da ce vam biti odlican kreditni skor. Trosi manje sto zaradjujes i bice ti odlican kreditni zbir. Drzi se tog principa i veoma ces lako imati dobar broj. Placaj sve na vreme, i nemas problema. Meni je to veoma jednostavno. Nema tu nikakve magije. A ja matematiku posmatram kao sastavni deo zivota. Meni je dobar kreditni zbir apsolutno zavisna promenljiva od odnosa (zarada - trosenje). Totalno su vezane stvari. Ne moras meni da pojasnjavas kako oni racunaju taj sistem, to mi je jasno ko dan. Ali prevodim to na lak i jednostavan jezik. Trosi manje nego sto zaradjujes i nemas problema.
Reply With Quote