Citat:
Prvobitno poslao korisnik strajo batice
Evo ovako. Ja sam treca godina srednje medicinske skole opsti smer. Planiram upisati fakultet medicinski i po njegovom zavrsetku nostrifikovati diplomu i otici u Ameriku. E sad, posto sam cuo da je to jako tesko, poceo sam vec sad da formiram taktiku za to. Nakon prve godine fakulteta, to leto, planiram da odem u USA na 3-4 meseca preko work and travel programa. Moj plan je da kada odem prvih 2 meseca radim bilo sta sto je ugovoreno programom, da za to vreme ucim i polozim onaj prvi stepen cn..nesto(ispravite me ako gresim slobodno) i da nekih mesec dana nadjem posao kao med. tehnicar. Da li bi taj moj plan mogao da uspe i kako bih mogao to da realizujem? Molim dobre ljude koji su informisani i upuceni da mi odgovore, jako mi je vazno. Veliki pozdrav za sve forumase i hvala unapred!
|
Tehnicki je izvodljivo da za to vreme zavrisis samo kurs za CNA - Certified Nurse Aide (bolnicar). Skoro sve zdravstvene ustanove vrse e-verify tako da taj sertifikat i nije od neke pomoci ako nemas u najmanju ruku radnu dozvolu...
Drugo, CNA je ok za pocetak, dok malo ne udjes u stos i vidis kako njihove ustanove funkcionisu. Na duze staze ti posao od $10 na sat ti bas i ne pruza neku perspektivu vec puku egzistenciju.
Citat:
Prvobitno poslao korisnik AllenJohnJohnson
Nemoguće. Ako si tek 3. srednje a želiš preko bare, ne kompliciraj već se prijavi na njihov faks.
|
Na medicinski fax ovde? To ne ide bas tako. USA sistem je potpuno drugaciji sto se skolovanja lekara tice. Da bi uopste bio podoban da se prijavi na medicinski fakultet u US kadidat mora da ima zavrsen PreMed - sto je Bachelor Degree i to ne bilo koji. Neophodan je odredjeni broj kredita iz opste/neorganske hemije, organske hemije, biologije, fizike. Nakon zavrsenog PreMed-a neophodno je poloziti MCAT i na njemu imati dobar rezultat. Tek se onda moze prijaviti na zeljeni medicinski fakultet. Skolarine na US Medical Schools su paprene - minimum $200.000
Upis na medicinske fakultete u USA je ogranicen iskljucivo na kadidate koji su drzavljani ili permanent residents. To znaci da kao stranac, i da hoces u startu otpadas.
Ako vec zelis da postignes nesto, onda lepo zavrsi medicinski fakultet kuci i onda kreni u proces nostrifikacije. Lekari i dalje dobijaju uredno radne vize i imaju mogucnost direktnog zaposlenja u US bez zelene karte. O tome sam vec pisao na temi "
Lekari u USA"