View Single Post
Staro 28.04.2014, 16:44
Makovi Makovi je offline
Drug član

Datum prijave: 02.05.2013
US lokacija: LA
YU lokacija: Zagreb
Nepromenjeno

Dragi svi!

Svima pozdrav iz Starbucksa, West Hollywood. Posao koji sam cini mi se već ovdje spominjao prerastao je iz prvog u drugi intervju i upravo čekam 9 ujutro nakon 1h15 vožnje od Lakewooda do West Hollywooda. Nije ono stani-kreni nego kao polako gmižeš prema odredištu.

Pa evo tu bih dao i prvi savjet što mi je pomogao i Loperamid s kojim se čujem ovdje u LA: use google maps! Ako ih imate na smartphoneu zaista su korisne. Ja bio uzeo Garmin i sve super radi, ali Google maps još bilježe i promet pa nekako čovjek zna čemu da se nada. Ne znam je li ovo sreća sići za 1.15 jer su mi ovi s posla spominjali i 2-3 sata. U svakom slučaju, moram se buditi u 6.

Što smo napravili u ovih 10ak dana:

-prvi dan otišli po ssn. Rečeno nam je da se vratimo za 10 dana jer kako su nas odmah po dolasku prijavili na aerodromu za ssn, tako drugi dan ona nije mogla prijaviti ponovno jer bi bio "glitch in the system", tukle bi se prijave. I tako je nastao vakuum- ne može se nista bez ssn

- krenuli u potragu za autom, naišao na odličnog mehaničara na Yelp stranici/aplikaciji. Ona je ovdje zaista obavezna, ne samo da pronalazi dobra mjesta i ispisuje adrese, nego po komentarima drugih odmah znaš kakvo je mjesto. I tako ja našao mehaničara i shvatio da bi mi bilo najbolje da aute tražim bliže njemu i mom mjestu stanovanja da ga odmah mogu odvući na servis. Prvi Lexus iz 1996 koji se prodavao za cca $2500 (znak $ se obično pise ispred broja, to sam isto naučio) mi je čovjek pogledao i kaže "Hajdemo u vožnju" i kaže mi u autu "je velik i lijep ali nemoj kupovati". Inače pregled je $70 a nije mi naplatio. Dobar neki čovjek. Drugi dan nađem Nissan Sentru iz 1999, automatik, klima, 1.6 motor i kaže on "Odličan!" Ima 185000 milja, izgrebanu boju i malo nakrivljenu antenu, ali ide kao gluha svinja. Doma sam vozio 1.2. Cijena $1800, prijenos $170. Kod traženja auta pazite da se prije plaćanja napravi smog check kao nas eko test koji je ovdje jako strog ali ga može raditi baba neka u svojoj garaži samo ako ima certifikat na zidu. Treba pogledati i na stranici kalifornijskog dmv-a da li je ikad pao na testu ako je, možda će i opet pasti.... Gadna stvar to s autom. E, onda je i mene zateklo ono što je pričao Loperamid. Možeš ga kupiti, preneses ga na sebe, platiš prijenos, ali ga je ilegalno voziti bez osiguranja. Uzeo sam neko acces osiguranje i to tako da sam našao agenciju, kao nase putničke, koja u moru osiguranja nađe najpovoljnije. To dobro i naplate, ali zato mogu nazvati agenticu u vezi bilo čega, a naročito ako se desi neka nezgoda.

Vratili se u ssn za deset dana i kaže ja dobio mala dobila, a žena nije. Zna se desiti, kaže, nista strašno. A to "dobili" znači da on vidi nas ssn u konpjuteru, ali službena kartica će tek doći. I sad. S obzirom da smo mi dobili, stiže nam na rodakovu adresu u susjednu Arizonu (adresa koju smo prijavili kod prijave za lutriju), a ženi će preusmjeriti na našu (još uvijek airbnb privremenu) kalifornijsku adresu.

I javlja se rođak nakon sat vremena "stigle kartice u pošti"

A čovjek u uredu nam je napisao ssn na komad papira i dao nam neku potvrdu. Ipak, to je bilo dovoljno da otvorimo racune u banci. S obzirom da je Chase najbolja banka ovdje i ima najvise bankomata išao sam k njima. Jedina je caka što oni nemaju famozni secured credit card s kojom se gradi credit history. Pa sam otvorio u Chase tekuci (debit) i SAVINGS (štednja), a u wells fargo secured credit. Gdje god sam gledao minimalni polog je $300. Onda se troši do 20% toga i brzo se gradi historija.

/Nastavak slijedi.../
Reply With Quote