View Single Post
Staro 01.05.2014, 02:43
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik milosb Prikaz poruke
Ima li ljeba u Jameriku od grafičkog dizajna?

I zanima me kako funkcioniše tamo to sa licenciranjem kompjuterskih programa?
Jedino što ja imam licencirano je operativni sistem i MS paket, a komp mi je pun programa od adobe paketa do autoCAD-a, i sad kako bi oni mogli da provale da mi programi na računaru nijesu licencirani i postoje li kakve kazne za to?
Adobe ima sad opciju AdobeCloud da platis oko 50-tak dolara mesecno i koristis sta hoces iz njihovog paketa (za studente i profesore je oko 20 dolara mesecno). AutoCAD za studente je besplatan ali ostavlja digitalni otisak "studentska verzija". Ako hoces da radis bilo kakav posao ovde za nekoga treba ti ipak nesto originalno, cesto nisu kompatibilni pirati sa originalima. Npr. AutoCAD nece da cita napred nazad sad ni jednu razlicitu verziju ako se ne potrudis da sacuvas na pravi nacin. Imam non stop problem sa studentima, ako nesto urade kuci (novija verzija) nece da im se otvori u labu (starija verzija). AutoCad mesecno je 265 dolara. Ali ako radis ozbiljne poslove i ako krenes da zaradjujes, ako radis od kuce to ti je ipak poslovni trosak (minoran u odnosu na mnoge druge privatluke sta ti sve treba). A ako radis u firmi, imace softvere koji ti trebaju.
Reply With Quote