View Single Post
Staro 05.05.2014, 12:01
Mitkoni Mitkoni je offline
Drug član

Datum prijave: 02.08.2013
US lokacija: Anywhere in USA
YU lokacija: Novi Pazar, Serbia
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Meni vecina ovih zvuci kao "minimum wage - klikni ovde" tipa posao gde se placa trenutno $7.25 dolara po satu. Npr. radis 40 sati nedeljno, 260 dana godisnje (52 nedelje, svaku po 5 dana, bez odmora) - to bi ti bilo: 15080 dolara godisnje pre poreza sto je jako mala plata za ovdasnje pojmove. Cesto im i ne daju preko 30 h nedeljno jer onda ne moraju da placaju deo zdravstvenog osiguranja pa to cesce bude 2 posla po 25-30 sati nedeljno ili 3 po 20 i slicno... Ko u Ekremovom spotu - "Kuca poso". Ljudi koji su placeni minimalnom satnicom rade obicno po vise poslova i vise od 40 h nedeljno.

Sivaca ne znam sta je - jel snajderka? Taylor? To nemam pojma ovde vecinom kupuju gotovu garderobu a imaju u nekim prodavnicama gde preprave na neciju meru - ne verujem da se placa papreno nesto to, pre mi se cini i da je i to "minimum wage".

Mehanicar i masinski monter bi pre spadali u domen "technicians" ali problem je sto to ovde nije trogodisnja skola vec obicno visa skola - community college ili neko ko je zavrsio "apprenticeship program" - sto je slicno nasem starom segrtskom principu, tako da tek to nemam pojma kako bi nekog gde zaposlili. Znam dipl. masinskog inzenjera koji radi kao CNC tehnicar jer mu je slab engleski. Biti inzenjer ovde znaci - odlcian Engleski, masa e-mailova, video konferencija, putovanja, sastancenja. A biti tehnicar - moze biti znati da procitas tehnicki crtez i nesto da napravis.

Valja skrenuti paznju i na takve poslove, nemaju svi IT diplomu
No eto sigurno je i sa tom minimalnom platom bolje tu nego ovde ili je ona stara - sedi dje si?
Ali ima osoba koje bi zelele otici tamo bez oslanjanja na diplome i neke VELIKE plate, vec onako doslovno receno da "moze da zivi normalno" da ne razmislja od danas za narednih 5 dana da li ce imati i koliko imati samo za hranu i nista drugo.

A to poznavanje Engleskog sigurno se moze nauciti dovoljno za 3 meseca ako se nemas na koga oslanjati da ti ama bas sve prevodi.
Reply With Quote