View Single Post
Staro 05.07.2014, 00:42
Sima's Avatar
Sima Sima je offline
Drug član

Datum prijave: 06.06.2009
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Zemun, Srbija
Nepromenjeno

Iz prve ruke, ja sam profa na koledzu koji prima i strane studente, a i sam sam prevodio svoje diplome i kredite. Ima i studenata sa nasih prostora koji studiraju ovde, kojima smo isto radili evaluaciju i sa vise skole su dobijali "Associate degree equivalent". Evropski krediti i americki nisu isto. Na primer: Medicinski fakultet iz Srbije nosi 360 ECTS kredita, a kad prevedes na americke dobijes samo 184, Stomatoloski fakultet je 160 americkih kredita itd. Posalji diplomu na evaluaciju, inace se salje postom i ne moras da budes u Americi, pa vidi koliko ce da ti daju. Ako ti neka od ovih firmi za evaluaciju da 90 kredita onda bi to moglo da se tretira kao bachelor degree, ali konacna odluka je ipak na instituciji na koju apliciras: neki faksovi traze 90 kredita i 4 godine studija, neki gledaju samo broj kredita (kao ovaj gde ja radim). Sto se tice vize, tu nemam pojma kako ce da gledaju, verovatno ako ides u ambasadu u Beogradu, znaju da je to visa skola i ne mozes da je prodas kao faks, sto i nije. A ko zna mozda ce da gledaju samo broj kredita – vidi da li mozes da ih pistas.

A ovo drugo: Koja je razlika između skiilled workers i professionals u pravno-imigracionoj terminologiji — iskreno nemam pojma, nije mi nikad trebalo. Izguglaj, trebalo bi da ima objasnjenje.