Evo svezih informacija. Upravo smo se vratili iz ordinacije u Smiljanicevoj 22 u Beogradu. Osobe koje tamo rade su nam rekle da smo mi prvi koji smo dosli na pregled po novim pravilima.
Ukratko, nista se bitno nije promenilo, a opsirnije evo 'vako:
Prvo i osnovno: potrebno je za svaku osobu koja aplicira za vizu obezbediti po 4 fotografije (2x2 inch, 600x600, vec standardni format za US vize). Ovo je potrebno iz razloga sto je sada potrebno vise formulara popuniti, pa je samim tim potrebno i vise slika. Ovo naravno nas pretereano ne dotice, obzirom da je to samo veci posao za osobe koje moraju da ih popune. Naravno trebate imati na umu, da su vam pored 4 fotografije za pregled, potrebne barem jes 2 iste za ambasadu, ako ne i vise... (mi se odma pripremili, pa izradili po 8 kom. i pride im trazili da nam nabace na USB flash, ako bude potrebno jos dodatnih)
Sledece: sto se snimka pluca tice, promena je u tome sto se sad ne nosi klasican snimak pluca (znate ono na komadu crnog vinila ili cega vec, nisam bas najstrucniji, ali neki polimer-plastika-folija jeste) nego se snimici u digitalnoj formi rezu na CD, koji morate imati sa sobom kako u ambasadi, tako i u momentu kad ulazite u US. Ova tehnicka novina je verovatno razlog zasto se sad snimci pluca rade u privaatnoj klinici Clinicanova (Visegradska 26 u sklopu KCS) a ne u Euromedic-u, kao sto je ranije bila praksa. Vrlo vazno, kad je ova stvar u pitanju, kad vas posalju tamo daju vam i jedan formular na engleskom jeziku zajedno sa zaheftanom vasom slikom, NAGLASITE IM NA TOJ KLINICI DA RADIJOLOG KOJI IZDAJE SNIMAK MORA OBAVEZNO DA POTPISE I TAJ DOKUMENT I DA LUPI STAMBILJ. Nama to nije uradio, iako ih je devojka koja radi u Smiljanicevoj par puta potsetila. Dobro, ovo im je prvi dan saradnje, pa je i normalno da negde i zaskripi. Bilo kako bilo, on ce to potpisati nekad danas sutra, pa ce nas zvati da pokupimo kompletnu dokumentaciju.
To je sve sto se promena tice, sve ostalo je apsolutno isto, kad uporedim sa iskustvima ljudi koji su kroz to vec prosli i opisali to ovde. Znaci ujutru vam izvade krv iz vene i posalju vas na snimanje pluca. Sa snimkom pluca se oko 12:30 vratite nazad na kliniku. Sledi jedan sasvim obican razgovor sa doktorkom, pusis, pijes, drogiras se?! Malo pritisak, malo pluca da se poslusaju, visok, tezak... I mozes misliti izracunaju ti bazalni metabolizam (to je podatak koji je potrebno upisati na formularima

), i to je promena, eto

Sto se vakcinacije tice, i to je meni se cini ostalo isto ko i pre, znaci tetanus (Hep) i nesto oko boginja ako sam dobro procitao na papiru sta je bilo cekirano (rubeolla, itd...). Tako je barem za odrasle, sad ko ima decu neku mladju, to zaista ne znam kako ide. Mozda tu postoje neke promene.
Uglavnom, cene su ostale iste, znaci 150$ po coveku i 2100 RSD po vakcini.
Eto to je to, po novom...