View Single Post
Staro 25.12.2014, 21:03
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Znam za jednu osobu koja je zavrsila visu skolu u Poljskoj i tamo je radila 10-tak godina kao nurse. Ovde u Illinois je morala samo da polozi NCLEX illi kako se vec zove i radila je kao RN. Sada je zavrsila i bridge program za BA in Nursing. S obzirom da je ovde radila kao RN, mislim da joj je bolnica gdje je radila platila taj bridge program.

Moja supruga vec ima BA, ali u drugom polju (engleski jezik), i ona je upisala ubrzani program Bachelor's to BSN. Ovaj program traje samo 18 mjeseci i nakon toga ce moci polagati NCLEX i imat ce BA in nursing.
Morala je poloziti oko 10 predmeta prije nego je mogla biti primljena u program. Od strucnih predmeta to su: anatomija 1 i 2, organska hemija (ali preduslov za organsku je obicna hemija), statistika, mikrobiologija i neke dvije psihologije.
Pored ovih predmeta tu su bili i engleski 1 i 2, speech.
Sve ove uvodne predmete je mogla uzeti na lokalnom koledzu (College of duPage) i kostali su od 450 do 700 dollara po predmetu u zavisnosti od predmeta. Mislim da je u svim predmetima dobila A, osim za mikrobiologiju gdje je dobila B. Uz studiranje je radila full time posao. Ucila je uglavnom u vozu dok je isla na posao sa posla. Tako da taj prvi dio i nije bio toliko tezak.

Za ovaj program je morala poloziti i KAPLAN test koji je bio dosta lagan. Citanje, pisanje, osnovna matematika, hemija i anatomija. Za njenu skolu nisu uzimali u obzir ocjene iz hemije i anatomije.
Sto se tice diplome iz Bosne, morala je uraditi prevod plana programa i poslati to u jednu od agencija za prevod diploma. Mi smo koristili ECE (ece.org).
Univerzitet u koji je primljena je Lewis University i nalazi se u Romeovilu, IL. Cijena programa je oko $32000. Skola ne daje stipendije za ovaj program, vec studenti moraju sami traziti stipendije. Dio skolarine planiramo platiti kreditom koji se dobije od vlade kroz FAFSA program. Tek smo aplicirali pa cemo da vidimo sta i kako. Kad budem imao vise informacija o ovome napisat cu.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote