Citat:
Prvobitno poslao korisnik VessC
Upravo sam dobila CES report od CGFNS-a gde su mi priznali studije zdravstvene nege (BSN). Da bih izasla na NCLEX u Ilinoisu, traze mi da imam licencu iz Srbije, koju ja nikada nisam trazila u Srbiji jer sam po zavrsetku faxa dosla ovde.. medjutim, i da hocu da odem u Srbiju da dodjem do licence, za fakultetski obrazovane medicinske sestre ne postoji licenca.. sada sam procitala da su ukinuli i licence za vise medicinske sestre. nemam srednju medicinsku zavrsenu tako da ne znam kako i koju licencu uopste mogu da dobijem kada bih pokusala da se zaposlim u Srbij. Da li neko mozda zna kako oni to resavaju, koju lecencu mogu da dobijem ako bih se zaposlila tamo?
|
Dobro pitanje
Ja bih iskreno prilozio uverenje o polozenom strucnom drzavnom ispitu uz objasnjenje da Republika Srbija nema jos uvek definisanu licencijaturu i da drzavni ispit igra ulogu licence. Dakle, prevedi kod sudskog tumaca uverenje o polozenom drzavnom i sa notarizovanom kopijom originala posalji pismo kao obrazlozenje.
Drzavni ispit u Srbiji je otprilike paralela "juris prudence" ispita koji recimo neke drzave traze. Za reciprocitet za Texas LVN license sam morao i to dodatno da polozim.
Isto tako, pokusaj da kontaktiras Komoru Medicinskih Sestara Srbije i vidi da li mozes da dobijes licencu kao strukovna medicinska sestra. Ja koliko se secam, licence su izdavane u Srbiji, ali je bilo neophodno biti zaposlen.