1. deo!
Dreamer,
Nista se vi ne brinite, vi ste na samom pocetku u ogromnoj prednosti od maltene svih nas ovde, jer si ti dosao na posao koji si imao (ja maltene I nakon godine dana, jos uvek ne radim posao u struci, but ok), jos ste I odmah u stan upali (meni ovde proveravali sve zivo I jos sam imala preporuku kolegenice s posla, Americanke, dok me pustise unutra)…znaci gledaj s pozitivne strane OBAVEZNO na to sta imate ovde…
Dalje, kao sto neko rece, NIKAKO ne uporedjuj Srbiju I US, pogotovo ne sto se tice posla, jer mi smo znas koji I gde vec, a ovde je sve kapitalizam, radne snage za bacanje, te im se moze…sto ne znaci da se I tebi (u ovom slucaju tvojoj supruzi) ne moze isto, da bira zena poslove koje ona hoce…
Isto sto kaze Zana, znas li ti da na prse jedne ruke mozes da nabrojih gradove u celoj US koji imaju prevoz, kakav god ali ide, barem za pocetak da se ima nesto…ja sam bila I u Houstonu, TX I sada sam u Noblesvillu, IN – to je neki km severno od Indianapolisa, I veruj mi, ovde ima samo bus I to samo u gettou, tako da se to I ne racuna…
Ja ne znam koje je sve skole tvoja zena zavrsila, sta je radila u Srbiji etc…ali veruj mi , to sa US nema apsolutno nikakve veze…cak ih nesto mnogo I ne interesuje, ako se nadje neka dobra dusa kod koje ce da radi da to uzme u obzir, moze da da pocetnu platu malo vecu nego prosecno, bas uzimajuci u obzir prethodno edukaciono I radno iskustvo, kao I godine.
Ono sto ja mogu da dam savet, nakon svih mojih poslovnih poduhvata u US u ovoj godini, jeste da, NIKAKO NE KLONETE DUHOM, to sad mislim prvenstveno na suprugu, jer ti imas posao, znaci, nema posustajanja, samo napred, jer je borba za posao ovde, kao onaj auto-put gde je ona isla, nema trotoara, nema odmorista, samo napred, bez obzira na sve…Zatim, NIKAKO da ne prima srcu to odbijanje od posla, jer to je posao, znaci NEMA emocija, ide da se bori, prikaze sebe najbolje sto moze, po njenom misljenju, I gleda da vidi sta njoj odgovara I ne odgovara u tom poslu. Dalje, vama je opet lakse jer ste zajedno, znaci barem su tu tvoja primanja, a troskovi su jedni, mnogo je teze kad je covek sam, svi troskovi idu preko glave samo jedne osobe…
Jos jedan savet: NIKAKO da vam ne pada na pamet da se vracate kuci…NIKAKO…to se iskljucuje odmah na pocetku, koliko god da je tesko, u Srbiji je mnogo teze (na kraju znate I sami kako je).
Ono sto jos hocu da kazem, neovisno od toga sto je tvoja zena radila kuci, ovde nema sramote da radis I nesto sto uopste nije u tvojoj struci, cak I mnogo nize nego od onog sto se radilo kuci, jer svaki posten posao koji donosi novac I placa racune se isplati…da I to da napomenem, ovde ce vise da ti cene da si radio bilo gde u US, nego da si radio u Srbiji u ne znam kakvoj high level instituciji, jer mogu (I hoce) da pozovu uvek tvog prethodnog poslodavca u US da pitaju kakav si ti radnik, a po Srbiji nece ni da se zamaraju da okrecu brojeve…znaci vazno je da se prelomi u glavi da je svaki posten posao – posao, gde se zaradjuje, gde se stice iskustvo, upoznaju ljudi, popunjava resume US iskustvom…pa ne bi ovde deca od 16 godina radila po samoposlugama, radnjama etc… a kamoli mi koji tek dodjemo s druge strane planete…
Evo malo mog iskustva, ne da bih se nesto pravila pametna, daleko bilo, ali cisto da I tvoja zena zna da, tesko jeste, ali bice bolje…mozda I da se nasmeje malo…
Dodjoh ja u Katy, TX, to je kao neko luksuzno predgradje Houstona, I to u vreme Bozica, Nove godine etc…I poslah jedno mali million resimea, sve se kao nesto jadna nadala, ali sam pucala sve na neka visoka mesta (koja spram mog srpskog edukacionog I radnog iskustva su bila taman za mene, naravno po mom misljenju, ali ne po misljenju amera, no never mind), te tako ja mesec dana blejah, ali nema ni intervjua, ni nista…Da ne pominjem neke intervjue usko strucne preko raznih nekih prijatelja I preopruka, koja nisu urodila plodom, te I nisu vredna pomena….zatim krenuh ja da silazim u mojim prohtevima kakav posao hocu, te sidjoh do pozicije tellera, sto bi kod nas rekli blagajnik u banci, ali brate, ovde svuda da bi usao u firmu, moras da podjes od entry level pozicije, pa kad se pokazes kao dobar radnik, onda ces I da rastes u kompaniji jel te……sto bi se reklo teller najniza pozicija u banci (ne ukljucujuci mozda ono pozicije ciscenja I odrzavanja objekta)…te ja kao prodjoh testiranje (matematika mi sigurno nije jaca strana, ali ajd sad, banka jelte, te mora I takvi testovi…no testovi su bili laganeza zestoka…), prodjoh prvi intervju, dodjoh do drugog I treceg (all in one ), prodje razgovor super, ali kad ja objasnih gospodji koja je trebala da me primi, koje ja skole donosim iz moje majke otadzbine, sta ja planiram sa svojim zivotom u US, koje je moje gledanje na stanje stvari oko sebe, onda mi ona rece, ok, ali ja mislim da ti neces biti zadovoljna ovom platom, jer plata tellera je gotovo minimalac, ili samo dollar vise, I ovo I ono, I otkaci me zena kao dva I dva (pitanje je koje je I ona skole imala, te se mozda I uplasila za sopstvenu poziciju, mozda je bilo bolje da sam pricala kako necu nista da ucim dalje, no eto bi kako bi)…tako ja nakon toga vise I nisam konkurisala za banke (da, u bankama traze da se ima I najmanje 6 meseci do godine dana iskustva, iz US naravno, u customer service, ili ti rad s ljudima, kao I cash handling experience – rad s novcem, sto ja naravno nakon mesec dana dolaska u US bas I nisam mogla da imam)…elem to je bilo to, te ja posto htedoh posao, zavrsih u obliznjem supermarketu, kao cashier, sto bi se reklo, kasirka…ha ha ha…ko bi rekao, ali placeno je bilo, te ok…nakon nekog vremena, predjoh ja u neku privatnu firmu, po preporuci ljudi gde sam zivela tada, gde sam bila placena dollar vise, ali je posao bio opet neki ne preterano interesantan…nakon nekog vremena doleteh u Indianu, gde je tek sve mnogo pocelo da biva interesantno….no da skratim I ukazem samo na najinteresantnije detalje…jedan od poslova gde sam konkurisala bio je malo dalje od mesta gde sam ja tad stanovala, ali kao bajagi nesto se placalo dobro ( a cim za takvu vrstu posla placaju tako, onda se ja pitam sta je tu problem, nego rekoh, ajde da vidimo)….naravno u to doba ja nisam imala auto, te pozvah jednu drugaricu da me vozi na intervju…leleleleee…pa vozi, pa vozi, pa vozi…u sred bela dana , kad nije spic, mi se vozismo jedno sat I po u jednom pravcu, a od toga vise od pola sata u sred getta…….pa kad ne okrenusmo onaj auto I ne pobegosmo istog momenta…nego rekoh ajde sad, kad smo vec dosli, da vidim sta se ovde nudi…I razgovor super protice, sef koji me intervjuisao bog zna kako odusevljen, jer sam ja vec radila slican posao u Houstonu, za mnogo manje pare naravno nego sto on nudi…(odmah je njemu mnogo vise znacilo moje radno iskustvo od nekoliko nedelja u Houstonu, nego moje dugogodisnje iskustvo iz Srbije, to je ono!), no na kraju intervjua kazem ja njemu, znate sta, ovo je meni mnogo mnogo daleko od kuce, plus je u opasnom kraju, nisam vam ja bas raspolozena za ovu destinaciju…ok, ok, idemo dalje….postavih resime na carrer builderu, kontaktira me firma, kao da zakazemo intervju, rekoh ajde da vidimo sta vi nudite….blizu kuce, lep kraj, milina bozija, kad ono, hoces…sve prodje super intervju dok ja ne pocinjem da postavljam svoja pitanja (jer intervju je, koliko oni pitaju tebe, toliko I ti njih, na kraju moras da znas sta se desava I s kim imas posla), te ja otvorih moj tefter da pitam par stvarcica, kad ono…to je super firma, aliiiiiiiiii dok ti dodjes do managerske pozicije za koju oni hoce da te istreniraju, te stalnih prihoda, plus commission, moraces mnogo gorke vode da popijes….posao I po deset sati rada dnevno, ali sve sve sve commission, I to ne ni od pocetka, nego posle ne znam ni ja koliko vremena, ne ide se po terenu, ajd bar to, neka marketinska agencija, sve super, ali para ni od kuda, a pojesce mi celi dan (znaci nije to lose ako moze da bude neki part time od par sati dnevno, cisto da se uci, ali od neceg mora hleba da se jede, ne mogu da zivim od vazduha…) te I to bese, ok drago mi je da smo se upoznali, ali meni to ne odgovara….
Naravno imadoh ja I jos neke intervjue, kao npr call centar u jednoj firmi, gde mi rekose posle testa I intervjua, sve je ok, ali imate strani akcenat, a u call centru (posto rade za government) moramo da imamo ljude koji su native speaker…ok prijatelju, idemo dalje…
Jos jedan call centar, preko agencije Kelly service - http://www.kellyservices.com/web/glo...ices/en/pages/ , ova agencija je dobra, ali ja nekako nemadoh srece s njima (ne zbog njih, nego zbog mog Faxa, koji mi nije bas izasao u susret u nasoj zemlji po pitanju slanja nekih dokumenata, te ja izgubih posao, no sta da se radi…), oni imaju dobre poslove, nisu ni tako lose pare, zavisi sta se kome svidi…elem, jedan od poslova preko njih, gde sam prosla testiranje, par intervjua, te trebadoh da budem primljena u neku companiju za studentske kredite, ali I tamo bejah preskolovana za tu pozicju te me ne uzese…dooooobro….
|