[QUOTE=stizeljeto;5552]Jel mozemo mi koji tek dodemo trazit od banke npr. tej revolving credit da si kupimo auto. kao sto je onaj tip na engleskom rekao da nije trebao kupit auto u keshu nego na rate. Mene zaniam dali ce nam banka uz neke uvjete (zirant.., ucesce) dati kredit za auto. Ili to niej uopce opcija za nas?[/QUOTE]
[COLOR="Blue"]
Kredit za pravljenje kreditne istorije sam ja trazila tek kad sam dosla u Indianu i posavetovala se sa bankarom oko svega...znaci ja sam vec gotovo pola godine bila u US...ja ti ovo pricam iz svog iskustva... da je imao ko ranije da me posavetuje, sigurno bih ga uzela cim sam dosla...no dobro...ja nisam mogla da uzmem loan za auto, jer nisam imala uopste credit history, ukoliko imas cosignera - ziranta, koji je opet sa sto boljim credit history, banka odobrava loan, ali taj loan i nije na tvoje ime, vec na ime tvog cosignera (Milosh je to lepo objasnjavao u nekom od ranijih postova, a i sve ovo smo mi vec pisali pre)...Naravno za loan for establishing credit history treba ti da imas stalan posao, te checking account odakle ce da se skidaju pare automatski, odredjenog dana u mesecu, u zavisnosti kako si se dogovorila u banci. Nakon nekoliko meseci urednog placanja, mozes da uzmes na kredit neke sitnije stvari, a nakon godine dana uredne otplate ovog loana, mozes da uzmes sama bez ziranata novi automobil neke srednje vrednosti...Banka u kojoj sam ja uzela ovaj loan je National city bank, a opet u zavisnosti od banke do banke, verovatno se razlikuju i uslovi za uzimanje ovog kredita, ovo su samo neke nacelne smernice...
Ovo sto si rekla da treba auto da se uzme na rate a ne za kesh, odnosi se upravo na izgradnju kreditne istorije: ukoliko uzimas za kesh, ne pravi se credit history, ukoliko uzimas na rate, prijavljuju se placanja creditnim biroima, te se pravi credit history. Problem je u ovom nasem slucaju taj sto, kad ti dodjes odmah, tebi treba auto, te moras da das neki kesh, ako nemas drugu opciju za prevoz. Ukoliko mozes da cekas, te da pravis credit history, onda je to druga prica...
Nadam se da je ovo pomoglo...
Pozdrav!:1081:[/COLOR]
|