View Single Post
Staro 13.07.2015, 06:59
katrin katrin je offline
Član

Datum prijave: 11.11.2013
US lokacija: Bay Area , California
YU lokacija: Beograd, Srbija
Nepromenjeno

Evo ja cu izneti moje iskustvo. Ja sam radila kao programer u Bg oko 2g. Zavrsila sam Matematicki fakultet smer za programera, mada mislim da to nije bitno, iskustvo jeste. Radila sam ne bas interesntne stvari, kao backend developer C, sql i posle toga malo VOIP na linux-u. Znaci nikakve atraktivne stvari, bar meni atraktivne . Mislim da svako kada dolazi ovde treba da ide tamo gde ima dosta posla za njegovu struku, ne gde ima nekog , nego gde ima posla. Tako smo muz i ja dosli u Bay Area , jer smo oboje iz tehnickih struka. NY i Boston su jos bili u igri. Postavila sam svoj CV na par mesta i pocela da saljem na oglase ... Sve za Junior poziciju. Onda krenu regruteri da vas cimaju , retki su oni koji su fer...cimaju vas i navlace samo na Senior pozicije i tu izgubite mnogo energije jer hocete da pokusate a ipak znate da je to preveliki zalogaj za vas (bar sam ja takva).. Znaci ne skacite vise nego sto mozete. Ovde postoje valjda, pozicije sa beneficijama(full time) i pozicije bez beneficija (contractor) Google - ajte razliku . Meni je velika zelja bila da se prebacim na Web i JAVA-u tako da sam gadjala samo te pozicije, malo sam slagala u CV , dopunila svoje znanje , ucila. Kada vas pozovu prvi put na telefon onda vas malo procesljaju kroz CV cisto da vide dali ste normalna osoba a ne neko ko ih zaj..., a neki vas pitaju neke osnovne stvari ...rezlike izmedju C i JAVA, HTTP protokol metode i tako osnovno da vide dali ste u tim vodama, onda zakazu online testiranje koje je kucati po nekom work doc u real time i to neko pregleda sa druge strane .. zadaju vam neke kratke buzz zadacice(ja mislim da ih ovde tako zovu ) ili ako je za neke vise pozicije neki algoritam ili vas pitaju napisi mi stack strukturu u javi i tako (skinite knjigu cracking the coding interview pa na strebanje) i onda sledi oci u oci ...kada ste do toga dosli onda ste skoro vec tu . Zovu vas non stop , po 10 puta dnevno . svaki dan cete imati zakazan inteviju , al ja sam nasla posao posle mesec dana boravka ovde kao Junior Java backend developer
Ovde imaju i neke firme koje te obucavaju udarno 3 meseca(8 sati dnevno) to nista ne placas i onda ti traze posao pa posle uzimaju 20-10 % od plate neko vreme. Al za detalje najbolje pitati Google . Nekada dobijem mail od njih a i vidjam reklame. To su obicno za Web developera. Mozda mi je cak i to bolje , nego pohadjati neki kurs kuci pa sa tim traziti, mada je ovde zivot jako skup kada nemas posao. Elem mislim da za nas ovde nema zime, pogovotu u ovom trenutku kako cujem ima bas dosta posla . Oni znaju da mi dolazimo iz dobrih skola i da smo vredni a ja jos nisam ostala impresionirana svojim kolegama, nisam ni sa sobom , al nisam ni sa njima... Samo se spremite sto bolje za interviju, i ucite i trud ce se isplati kao i uvek.
Reply With Quote